Στα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού περιλαμβάνονται προϊόντα όπως υπολογιστές, ψυγεία και φωτοβολταϊκά πλαίσια - Αναθεώρηση οδηγίας από το Συμβούλιο της ΕΕ
Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε τροποποιήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), η οποία περιλαμβάνει σειρά προϊόντων όπως υπολογιστές, ψυγεία και φωτοβολταϊκά πλαίσια.
Οι τροποποιήσεις αποσκοπούν στην ευθυγράμμιση της οδηγίας ΑΗΗΕ με απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ του 2022 σχετικά με τη μερική ακυρότητα της οδηγίας λόγω αδικαιολόγητης αναδρομικής εφαρμογής της διευρυμένης ευθύνης παραγωγού στα απόβλητα από φωτοβολταϊκά πλαίσια που διατέθηκαν στην αγορά μεταξύ της 13ης Αυγούστου 2005 και της 13ης Αυγούστου 2012.
Με τις τροποποιήσεις διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
- το κόστος διαχείρισης και διάθεσης αποβλήτων από φωτοβολταϊκά πλαίσια που διατέθηκαν στην αγορά μετά τις 13 Αυγούστου 2012 βαρύνει τον παραγωγό του ΗΗΕ
- η διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού για τα προϊόντα ΗΗΕ που προστέθηκαν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας το 2018 θα πρέπει να ισχύει για τα σχετικά προϊόντα που διατέθηκαν στην αγορά μετά την ημερομηνία αυτή
Οι τροποποιήσεις εισάγουν επίσης ρήτρα επανεξέτασης βάσει της οποίας η Επιτροπή πρέπει να εκτιμήσει, το αργότερο έως το 2026, την ανάγκη αναθεώρησης της οδηγίας.
Ιστορικό και επόμενα βήματα
Η Κομισιόν έκρινε την πρότασή της για στοχευμένη τροποποίηση της οδηγίας ΑΗΗΕ στις 7 Φεβρουαρίου 2023. Μετά την έγκριση των διαπραγματευτικών τους θέσεων τον Ιούνιο (Συμβούλιο) και τον Οκτώβριο (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) του 2023, οι συννομοθέτες κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία τον Νοέμβριο του 2023. Η συμφωνία ψηφίστηκε επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 6 Φεβρουαρίου 2024.
Με τη σημερινή ψηφοφορία στο Συμβούλιο της ΕΕ περατώνεται η διαδικασία έκδοσης. Το κείμενο των τροποποιήσεων θα υπογραφεί τώρα από τους συννομοθέτες. Στη συνέχεια θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα. Τα κράτη μέλη θα έχουν περιθώριο έως 18 μήνες για να μεταφέρουν την τροποποιημένη οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας η Αστυπάλαια – Παράταση για Πάτμο
- Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός των εκτροπών
- Έκρηξη σε νοτιοκορεατικό πλοίο στα Στενά του Ορμούζ εντείνει την κρίση στον Περσικό Κόλπο
- Γαλλία: Πρόστιμα σε Novo Nordisk και Eli Lilly για τις διαφημίσεις των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο Αθήνα – Θεσσαλονίνη – Εύζωνοι 5 Μαΐου έως και 27 Ιουνίου
- Ευρωπαϊκές αγορές: Απώλειες καθώς ο Τραμπ απειλεί με νέους δασμούς στα αυτοκίνητα
- ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
- Λειψία: Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος – Νεκροί και τραυματίες
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








