Διεθνή

Εκλογές στην Αλβανία: Ο 80χρονος Μπερίσα, με την στήριξη του «στρατηγού» του Τραμπ, κόντρα στον Ράμα

Financialreport.gr

«Ο Ράμα και η Αμερική δεν  μπορούν  να συνυπάρχουν. Είναι μαριονέτα του Σόρος», είχε δηλώσει ο Κρις Λασιβίτα στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου το 2024

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου ο 80χρονος σήμερα πρώην πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, πραγματοποίησε προεκλογική ομιλία στην Αθήνα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με στόχος να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους Αλβανούς της διασποράς να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις αυριανές εκλογές της Αλβανίας, Κυριακή 11 Μαΐου, καθώς η προθεσμία εγγραφής στην πλατφόρμα έληγε στις 4 Μαρτίου.

Όπως είχε γράψει το Financial Report, έκκληση για μαζική εγγραφή στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου είχε απευθύνει και ο Έλληνας πολιτικός στην Αλβανία Ευάγγελος Ντούλες πρόεδρος του κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο εκπροσωπεί την Ελληνική μειονότητα στο κοινοβούλιο της Αλβανίας.

Αξιοπερίεργο πάντως είναι ότι ο Μπερίσα χαίρει της υποστήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Ράμα και η Αμερική δεν  μπορούν  να συνυπάρχουν. Είναι μαριονέτα του Σόρος», είχε δηλώσει στις 14 Φεβρουαρίου ο Κρις Λασιβίτα στην  αλβανική  τηλεόραση, στενός  συνεργάτη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2024, επονομαζόμενος και «στρατηγός»

Μάλιστα, όπως ανέφεραν σε συνάντηση τους  με  δημοσιογράφους το βράδυ της  Πέμπτης, 13 Φεβρουαρίου, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντη Μπέλερης και ο  Βαγγέλης  Ντούλος, επικεφαλής του  μειονοτικού  κόμματος της βορειοηπειρωτικής κοινότητας, η άφιξη Λασιβίτα  στα Τίρανα και η ευθεία στήριξη στη συμμαχία των αντιπολιτευόμενων σχηματισμών υπό τον Σαλί Μπερίσα θα αναδιατάξει το πολιτικό τοπίο. 

Ο κ. Λασιβίτα, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του  Αμερικανού προέδρου με την προσωπάρχη πλέον του  Λευκού Οίκου  Σούζι Γουάιλς, έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στο πλευρό του  Μπερίσα  καθώς για την κυβέρνηση  Τραμπ, «οι φίλοι του Σόρος, όπως ο Ράμα, είναι εχθροί των ΗΠΑ». 

Το κόμμα του Β. Ντούλε συνεργάζεται με τους Δημοκρατικούς επί μία δεκαετία ενώ ο  Φρέντη  Μπελέρης ήταν εκείνος που ανέδειξε στην  Ευρωβουλή τις  διώξεις σε βάρος του Μπερίσα  από το καθεστώς Ράμα, όπως συνέβη και στη δική του περίπτωση. 

Ο Σαλί Μπερίσα προσέλαβε τον διευθυντή της καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ -Ποιος είναι ο Chris LaCivita - iefimerida.gr

MAGA και στην Αλβανία

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του Politico, την Παρασκευή (9/5), με την υποστήριξη του Αμερικανού «στρατηγού», ο Μπερίσα επιχειρεί να ρίξει τον ισχυρό σοσιαλιστή Έντι Ράμα, ο οποίος κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια – πρώτα ως δήμαρχος Τιράνων και στη συνέχεια ως πρωθυπουργός.

Ο Αλφρέντ Λέλα, εκπρόσωπος των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι «σε διάστημα δύο ετών, ο Λασιβίτα συμβούλευσε δύο ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες: τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σαλί Μπερίσα». Και οι δύο, κατά τον ίδιο, «διώχθηκαν από το κατεστημένο, εγχώριο και διεθνές, και παρουσιάστηκαν ως επικίνδυνοι αουτσάιντερ που έπρεπε να εξαλειφθούν πολιτικά».

Σε δημόσια τοποθέτησή του, ο ΛαΣιβίτα είχε δηλώσει: «Με μια ισχυρή δημοκρατία και αληθινή φιλία με την Αμερική, μπορούμε να κάνουμε την Αλβανία ξανά σπουδαία» – προκαλώντας ερωτήματα για τη στρατηγική και την επιρροή της αμερικανικής Δεξιάς στα Βαλκάνια.

Ο Μπερίσα, σήμερα 80 ετών, παραμένει ιστορική φυσιογνωμία της αλβανικής πολιτικής, ως ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος μετά την πτώση του κομμουνισμού. Ωστόσο, το 2021 χαρακτηρίστηκε «persona non grata» από τις ΗΠΑ λόγω σοβαρών κατηγοριών για διαφθορά. Ακολούθησε χάος στο κόμμα του, αποβολή από την κοινοβουλευτική ομάδα και κατ’ οίκον περιορισμός.

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι η έρευνα ήταν πολιτικά υποκινούμενη αλλά η δυναμική επιστροφή του συνοδεύτηκε με μαζικές διαδηλώσεις Αλβανών πολιτών στα Τίρανα.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Politico, παρά τις προβλέψεις ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα αγγίξει το 48%, το νέο σύστημα ψήφου των αποδήμων και η αστάθεια στις δημοσκοπήσεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατροπής. Το κόμμα που θα κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ορίσει και τον νέο πρωθυπουργό.

Αν ο Μπερίσα τα καταφέρει, θα πρόκειται για “πολιτική ανάσταση”, που πριν έναν χρόνο έμοιαζε αδύνατη.

Από τον Τραμπ στον Μπερίσα: Ο Ρεπουμπλικανός γκουρού της επικοινωνίας που προσπαθεί να «ρίξει» τον Ράμα - Dnews

Όλοι… φλερτάρουν τον Τραμπ

Ο Έντι Ράμα, που κυβερνά την Αλβανία από το 2013, έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να ταυτιστεί με τη Δύση — από τις εμφανίσεις του σε συναντήσεις στις Βρυξέλλες με φόρμες και αθλητικά, μέχρι την αντιμετώπιση των Ευρωπαίων αξιωματούχων σαν VIP καλεσμένων σε εντυπωσιακά συνέδρια στα Τίρανα.

Χαρισματικός και συχνά επίτηδες εκκεντρικός, έχει φροντίσει να χτίσει το προφίλ του ως ο «αγαπημένος Αλβανός» της Δύσης.

Και εκείνος, βεβαίως, έχει στραφεί σε γνωστά ονόματα της δυτικής πολιτικής επικοινωνίας: το 2012 συνεργάστηκε με τον Άλαστερ Κάμπελ (στρατηγικό επικοινωνιολόγο των Εργατικών), κερδίζοντας τελικά πανηγυρικά τις εκλογές του 2013, ενώ στη συνέχεια συμβουλεύτηκε και τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Άλλωστε να σημειωθεί πως δεν είναι μόνο το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας, που προσπαθεί να πλησιάσει τον κύκλο του Τραμπ.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον Απρίλιο, ο Ράμα χαρακτήρισε τον Τραμπ «καλό για όλους» και σχολίασε ότι «ο Θεός τον έσωσε» μετά την απόπειρα δολοφονίας του το καλοκαίρι του 2024, «όχι μόνο για να κάνει την Αμερική ξανά σπουδαία, αλλά και για να ξυπνήσει η Ευρώπη και να σοβαρευτεί».

Παράλληλα, ανέθεσε ένα από τα πιο επικερδή αναπτυξιακά πρότζεκτ της σύγχρονης ιστορίας της χώρας στον Τζάρεντ Κούσνερ — γαμπρό του Τραμπ — περιλαμβάνοντας 99ετή μίσθωση του νησιού Σαζάν (παλαιό στρατιωτικό φυλάκιο) και γη στο δέλτα του ποταμού Βιόσα.

Οι φιλοδοξίες για ένταξη στην Ε.Ε.

Το έντονο πολιτικό κλίμα και η διαρκής αντιπαράθεση μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερίσα και των Σοσιαλιστών του Ράμα απειλούν να εκτροχιάσουν την πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση — ένα ζήτημα που οι περισσότεροι ψηφοφόροι θεωρούν ως το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό στοίχημα.

«Η συγκρουσιακή τους προσέγγιση είναι αυτή που έχει κρατήσει τη χώρα πίσω από τις δυνατότητές της και την έχει απομακρύνει από την ευρωπαϊκή της τροχιά», δηλώνει χαρακτηριστικά η Βαλμπόνα Ζενέλι, ερευνήτρια στο Atlantic Council.

Η ίδια τονίζει πως είναι αναγκαία μια νέα γενιά ηγετών και κομμάτων, και μια πολιτική αλλαγή κατεύθυνσης: «Χρειαζόμαστε ένα νέο κύμα ηγεσιών και κομμάτων, να μην ψηφίζουμε πια υπέρ του προσώπου του αρχηγού — να αρχίσουμε να ψηφίζουμε πολιτικές και προγράμματα».

Σε αντίθεση με άλλες χώρες των Βαλκανίων, που ακόμα μπλέκονται σε γεωπολιτικά αδιέξοδα και διενέξεις από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η Αλβανία θεωρείται σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή και δεν αντιμετωπίζει σοβαρές αντιρρήσεις για την ένταξή της από περιφερειακούς ή διεθνείς δρώντες.

Σήμερα, η χώρα θεωρείται ένα από τα φαβορί για την επόμενη διεύρυνση της Ένωσης, μαζί με το Μαυροβούνιο. Ο Ράμα έχει δεσμευθεί δημόσια ότι θα εξασφαλίσει την πλήρη ένταξη της χώρας μέχρι το 2030, προσθέτοντας αυτόν τον στόχο στην κεντρική του εκλογική ατζέντα.

Ωστόσο, η Ζενέλι εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις: «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι αν, μετά τις εκλογές, οι διαιρέσεις θα συνεχίσουν να επιβραδύνουν τις μεταρρυθμίσεις και θα μπλοκάρουν τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν επιτέλους να βγάλουν τη χώρα από αυτή τη μετακομμουνιστική μετάβαση που διαρκεί πια δεκαετίες».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu