Διεθνή

ΕΚΤ και Fed: Περιμένοντας τον… δομικό πληθωρισμό

Οι επικεφαλείς ΕΚΤ και FED, Κριστίν Λαγκάρντ και Τζερόμ Πάουελ

Στις ΗΠΑ, η μέτρηση του δομικού πληθωρισμού, που δεν λαμβάνει υπόψιν τρόφιμα και ενέργεια, μπορεί να έχει πέσει κάτω από το 4% τον Αύγουστο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης στην ευρωζώνη αναμένεται να έχει επιβραδυνθεί στο 4,8% τον Σεπτέμβριο

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις δυο πλευρές του Ατλαντικού ελπίζουν να λάβουν καλά νέα αυτή την εβδομάδα από τα νέα για τον δομικό πληθωρισμό, σημειώνει το Bloomberg.

Στις ΗΠΑ, η μέτρηση του δομικού πληθωρισμού, που δεν λαμβάνει υπόψιν τρόφιμα και ενέργεια, μπορεί να έχει πέσει κάτω από το 4% τον Αύγουστο για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Εν τω μεταξύ, ο αντίστοιχος δείκτης στην ευρωζώνη αναμένεται να έχει επιβραδυνθεί στο 4,8% τον Σεπτέμβριο — σε χαμηλό 12 μηνών.

Τέτοια στοιχεία, αν επιβεβαιωθούν θα καθησύχαζαν τους αξιωματούχους της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά από μια εβδομάδα στην οποία αμφότεροι έστειλαν σήμα ότι η νομισματική σύσφιξη μπορεί να σταματήσει προς το παρόν, μετατοπίζοντας την εστίαση στο πόσο θα παραμείνουν υψηλά τα επιτόκια.

Ωστόσο, έχουν λόγους ανησυχίας με την προοπτική ότι το αργό πετρέλαιο οδεύει προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, κάτι που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Ορισμένες πρόσφατες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος έχουν ήδη συνέπειες. Ο συνολικός δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) που παρακολουθεί η Fed και ανακοινώνεται την Παρασκευή αναμένεται να καταγράψει σε μηνιαία βάση μία από τις ισχυρότερες μετρήσεις φέτος.

Ο βασικός πληθωρισμός της ευρωζώνης, ο οποίος θα ανακοινωθεί την ίδια ημέρα, είναι πιθανό να έχει εξασθενήσει δραστικά – φτάνοντας το 4,5%, χαμηλό δύο ετών.

close menu