Τράπεζες

ΕΚΤ: Στο 3,16% το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων για νοικοκυριά στην ευρωζώνη

Και στο 3,68% το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας επιχειρήσεων

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη 8 Μαΐου το ύψος των επιτοκίων που επιβαρύνονται τα δάνεια για το μήνα Μάρτιο του 2024 από τράπεζες της ευρωζώνης, καθώς και τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ σε καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το βασικό χαρακτηριστικό που προκύπτει από τα στοιχεία είναι οι ξένες τράπεζες συνεχίζουν να δίνουν καλά επιτόκια σε προθεσμιακές καταθέσεις σε αντίθεση με τις ελληνικές, που εκμεταλλεύονται τους πελάτες τους, δίνοντας ψίχουλα. Τα βασικά σημεία από τα στοιχεία της ΕΚΤ είναι τα εξής:

  • Ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης σε 5,18%, λόγω της επίδρασης των επιτοκίων.
  • Ο δείκτης για νέα δάνεια προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,80%, λόγω της επίδρασης των επιτοκίων
  • Το σύνθετο επιτόκιο για νέες καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια από εταιρείες αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,68%, λόγω της επίδρασης των επιτοκίων. επιτόκιο για καταθέσεις μίας ημέρας από εταιρείες γενικά αμετάβλητες στο 0,90%
  • Το σύνθετο επιτόκιο για νέες καταθέσεις νοικοκυριών με συμφωνημένη διάρκεια και για μία ημέρα παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες στο 3,16% και 0,39%, αντίστοιχα

Επιτόκια δανείων για επιχειρήσεις 

Πιο αναλυτικά ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού, ο οποίος συνδυάζει τα επιτόκια όλων των δανείων προς εταιρείες, αυξήθηκε τον Μάρτιο του 2024. Το επιτόκιο για νέα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και Η αρχική περίοδος καθορισμού επιτοκίου έως και τρεις μήνες αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης σε 5,16%.
Το επιτόκιο για νέα δάνεια ίδιου μεγέθους με αρχικό επιτόκιο περίοδος σταθεροποίησης άνω των τριών μηνών και έως ενός έτους αυξήθηκε κατά 34 μονάδες βάσης στο 5,17%. Το επιτόκιο νέων δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ με αρχικό επιτόκιο περίοδος σταθεροποίησης άνω των δέκα ετών αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης σε 3,96%, λόγω της επίδρασης των επιτοκίων.

Στην περίπτωση νέων δανείων έως 250.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου έως τρεις μήνες, το μέσο επιτόκιο που χρεώθηκε μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 5,39%.

Όσον αφορά τις νέες συμφωνίες καταθέσεων, το επιτόκιο καταθέσεων από εταιρείες με συμφωνημένο διάρκεια έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,68% τον Μάρτιο του 2024. Το επιτόκιο του Οι καταθέσεις μίας ημέρας από εταιρείες παρέμειναν σχεδόν σταθερές στο 0,90%.

Το επιτόκιο νέων δανείων σε ατομικές επιχειρήσεις και μη εταιρικές εταιρείες με κυμαινόμενο επιτόκιο και μια αρχική περίοδος καθορισμού επιτοκίου έως και ενός έτους παρέμεινε γενικά αμετάβλητη στο 5,62%.

Επιτόκια δανείων για νοικοκυριά

Ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού, ο οποίος συνδυάζει τα επιτόκια όλων των δανείων προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας, μειώθηκε τον Μάρτιο του 2024. Το επιτόκιο δανείων για αγορά κατοικίας με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδος καθορισμού επιτοκίου έως ένα έτος μειώθηκαν κατά 5 μονάδες βάσης σε 4,79%.

Το επιτόκιο στεγαστικών δανείων με αρχικό σταθερό επιτόκιο για περίοδο άνω του ενός και έως πέντε ετών παρέμεινε σχεδόν σταθερό στο 4,00%. Το επιτόκιο για δάνεια για αγορά κατοικίας με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των πέντε και έως δέκα ετών μειώθηκαν κατά 7 μονάδες βάσης στο 3,57%, λόγω της επίδρασης των επιτοκίων. Το επιτόκιο στεγαστικών δανείων με αρχικό σταθερό επιτόκιο για περίοδο άνω των δέκα ετών μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,44%.
Για την ίδια περίοδο το επιτόκιο των νέων δανείων προς τα νοικοκυριά για κατανάλωση μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 7,82%.

Όσον αφορά τις νέες καταθέσεις από νοικοκυριά, το επιτόκιο καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος παρέμεινε γενικά αμετάβλητο στο 3,19%. Το επιτόκιο καταθέσεων με δυνατότητα εξαγοράς σε τρεις μήνες παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 1,71%.
Το επιτόκιο καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε γενικά αμετάβλητο στο 0,39%.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu