Πάνω από το 50% ανέχεται το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που καινοτομούν, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και της ΕΛΣΤΑΤ για την τριετία 2012 – 2014.
_x000D_
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, οι ελληνικές επιχειρήσεις, σε ποσοστό 51%, εμφανίζονται καινοτόμες καθώς εφαρμόζουν τουλάχιστον έναν τύπο καινοτομίας: νέα ή σημαντικά βελτιωμένα προϊόντα (καινοτομία προϊόντος), νέες ή σημαντικά βελτιωμένες διαδικασίες (καινοτομία διαδικασίας), νέες οργανωσιακές μεθόδους (οργανωσιακή καινοτομία), νέες μεθόδους μάρκετινγκ (καινοτομία μάρκετινγκ).
_x000D_
_x000D_
Στα επιμέρους στοιχεία, αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό επιχειρήσεων που καινοτομούν σε προϊόντα (αγαθά ή υπηρεσίες), από 19,5% την τριετία 2010-2012, σε 23,4% την τριετία 2012-2014. Η αύξηση αυτή συνδέεται περισσότερο με την παραγωγή προϊόντων που είναι νέα για την επιχείρηση και σε μικρότερο βαθμό με προϊόντα που είναι νέα για την αγορά.
_x000D_
Σημαντική είναι επίσης, η εφαρμογή νέων ή σημαντικά βελτιωμένων διαδικασιών, όπως είναι οι διαδικασίες παραγωγής αγαθών ή υπηρεσιών, οι μέθοδοι παράδοσης ή διανομής πρώτων υλών, αγαθών ή υπηρεσιών (logistics) κ.ά., καθώς το ποσοστό επιχειρήσεων με καινοτομία διαδικασίας αυξάνεται από 25,6% σε 29,6%. Αντίθετα, μειώνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων με οργανωσιακή καινοτομία, από 30,2% σε 25,5%, και με καινοτομία μάρκετινγκ, από 36,8% σε 32,5%.
_x000D_
Οι δαπάνες παράλληλα, για την ανάπτυξη καινοτομιών σε προϊόντα ή/και διαδικασίες μειώνονται, και από 1,9 δισ. ευρώ το 2012 φθάνουν σε 1,6 δισ. ευρώ το 2014. Οι δαπάνες αφορούν στην πλειονότητά τους την αγορά μηχανημάτων, εξοπλισμού, λογισμικού και εγκαταστάσεων, καθώς και την ενδοεπιχειρησιακή Έρευνα & Ανάπτυξη (27,6%), ενώ μικρότερα μερίδια έχουν η εξωεπιχειρησιακή Ε&Α (4,0%), δραστηριότητες όπως ο σχεδιασμός των προϊόντων, οι ενέργειες προώθησης/εισαγωγής καινοτομιών στην αγορά και η κατάρτιση του προσωπικού (4,1%) και η απόκτηση εξωτερικής γνώσης από άλλες επιχειρήσεις/οργανισμούς (1,7%).
_x000D_
Όσον αφορά τους επιμέρους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, στον τομέα της βιομηχανίας, το ποσοστό καινοτομίας φθάνει το 54,5%. Ο κλάδος της μεταποίησης, με σχεδόν 6.000 επιχειρήσεις, καταγράφει ποσοστό καινοτομίας 55,1%, ενώ υψηλό ποσοστό – 57% – έχουν οι περίπου 200 επιχειρήσεις που εντάσσονται στον κλάδο παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων.
_x000D_
Στον τομέα των υπηρεσιών, το ποσοστό καινοτομίας είναι 48%. Ο κλάδος της ενημέρωσης και επικοινωνίας, στον οποίο περιλαμβάνονται περίπου 770 επιχειρήσεις, καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό καινοτομίας, 59,7%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρωματιστά τιμολόγια και στη λιανική αγορά φυσικού αερίου
- AKTOR: Καμία συμφωνία για την απόκτηση της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου
- Δημοσκόπηση Interview: Σταθερά πρώτη η ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, “έπεσε” 4η η Κωνσταντοπούλου
- Bayer: Κέρδη 4 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2025
- Honda: “Βουτιά” 76% στα λειτουργικά κέρδη το δ’ τρίμηνο
- Πόρισμα Καρώνη για Τέμπη: Η πυρόσφαιρα προκλήθηκε από τα έλαια σιλικόνης
- Noval Property: Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή κτηρίου στο Μετς
- Αλλαγές στο νομοσχέδιο για άμεσες ξένες επενδύσεις, κακό timing για την ψήφισή του και με τις ασάφειες να…παραμένουν
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις