Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά επείγουσες λύσεις για την ενεργειακή κρίση, καθώς η άνοδος των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή αυξάνει την πίεση σε καταναλωτές, βιομηχανίες και κυβερνήσεις
Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα σε μια κρίσιμη συνεδρίαση, με στόχο να εξετάσουν τρόπους περιορισμού του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους που επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η σύσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντονης αστάθειας στις διεθνείς αγορές ενέργειας, η οποία προκλήθηκε από τον πόλεμο στο Ιράν και τις επιπτώσεις του στις παγκόσμιες ροές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα πακέτο έκτακτων μέτρων με σκοπό να προστατεύσει τους καταναλωτές από τη σημαντική αύξηση των λογαριασμών ενέργειας. Μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται είναι η παροχή κρατικής στήριξης σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, η μείωση εθνικών φόρων στην ενέργεια, αλλά και παρεμβάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε άδειες εκπομπών CO₂.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει δηλώσει ότι στις Βρυξέλλες εξετάζεται ακόμη και η επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πίεση στις αγορές και να σταθεροποιηθούν οι τιμές.
Η ενεργειακή αναστάτωση επιδεινώθηκε μετά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, μιας από τις σημαντικότερες θαλάσσιες διόδους μεταφοράς πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ενέργειας, επηρεάζοντας ιδιαίτερα την Ευρώπη, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.
Οι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις για πιθανές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να μετριάσουν την επίδραση της κρίσης στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Πίεση στις κυβερνήσεις για άμεσες λύσεις
Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% από την έναρξη της σύγκρουσης στο Ιράν, ασκώντας έντονες πιέσεις στις κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα.
Ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία, ζητούν πιο δυναμική παρέμβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και την προσωρινή αναστολή της αγοράς άνθρακα της ΕΕ, ώστε να περιοριστεί η επίδραση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Άλλες κυβερνήσεις θεωρούν πιθανό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αφήσει μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη για εθνικά μέτρα, όπως φορολογικές μειώσεις ή επιδοτήσεις. Ωστόσο, μια τέτοια προσέγγιση ενδέχεται να ενισχύσει τις οικονομικές ανισότητες μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του 2022, οι κυβερνήσεις της ΕΕ διέθεσαν περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε μέτρα στήριξης. Από αυτά, τα 158 δισεκατομμύρια προήλθαν από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, γεγονός που δείχνει ότι οι οικονομικά ισχυρότερες χώρες έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης.
Εκτός από τα άμεσα μέτρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να μειώσει τη μακροπρόθεσμη εξάρτησή της από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Η στρατηγική των Βρυξελλών επικεντρώνεται στην επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, αλλά και στην ενίσχυση της πυρηνικής ενέργειας σε ορισμένα κράτη μέλη.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πιο ανθεκτικό και αυτάρκες ενεργειακό σύστημα στην Ευρώπη, το οποίο θα μπορεί να αντιμετωπίζει καλύτερα τις γεωπολιτικές κρίσεις και τις έντονες διακυμάνσεις των διεθνών αγορών ενέργειας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πώληση ακινήτου στον Πειραιά από τους Κυλινδρόμυλους Σαραντόπουλου 1,3 εκατ. ευρώ
- Volkswagen: Ο διάδοχος του ID.3 ονομάζεται ID.3 Neo με νέα γενιά λογισμικού
- Προϋπολογισμός: Μειωμένα 2,6% στα 11,8 δισ. ευρώ, τα έσοδα από φόρους Ιανουάριο – Φεβρουάριο
- British Airways: Εν μέσω Μεσανατολικής κρίσης, η Ελλάδα στη δεύτερη θέση των προορισμών μικρών αποστάσεων
- Ξεκινούν την Τρίτη 17/3 οι διαβουλεύσεις για τη νέα Σύμβαση Εργασίας στον Τουρισμό
- ΑΒΑΞ Α.Ε. - Αγορά Ιδίων Μετοχών
- Η UniCredit προχωρά σε προσφορά για την απόκτηση άνω του 30% της Commerzbank
- Αναβλήθηκε η πτήση για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων στο Ντουμπάι
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








