Η προτεινόμενη αντιπαροχή της δημόσιας πρότασης ανέρχεται στα 2,56 ευρώ ανά μετοχή
Η αντιπαροχή που προσφέρεται από την Eurobank για εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας, δεν είναι δίκαιη και εύλογη από οικονομική άποψη.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΔΣ αναφορικά με τη ΔΠ της Eurobank προς τους μετόχους της τράπεζας, όπως προκύπτει από την έκθεση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, η βάση υπολογισμού που χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό της αντιπαροχής δεν αντικατοπτρίζει την τρέχουσα και προβλεπόμενη οικονομική κατάσταση και τα κέρδη της εταιρείας.
Περίληψη της ανεξάρτητης έκθεσης αξιολόγησης
Στην ανεξάρτητη έκθεση αξιολόγησης, ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας αναφέρει ότι για τους σκοπούς της ανάλυσής του, αξιολόγησε κατά πόσον η προτεινόμενη αντιπαροχή που προσφέρονται να καταβάλουν οι προτείνοντες στους μετόχους της εταιρείας σε σχέση με τη δημόσια πρόταση είναι δίκαιη και εύλογη από οικονομική άποψη, συγκρίνοντας την προτεινόμενη αντιπαροχή με διάφορα εύρη αναφοράς εκτίμησης (valuation reference ranges) που υπολογίστηκαν από τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα.
Για τους σκοπούς της ανάλυσής του, ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας υπολόγισε εύρη αναφοράς εκτίμησης (valuation reference ranges) χρησιμοποιώντας συνήθεις μεθοδολογίες αποτίμησης τραπεζών.
Τα εύρη αναφοράς της εκτίμησης (valuation reference ranges) του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα ήταν €3.31 – €4.12 ανά μετοχή, 29.3% – 60.9% υψηλότερα από την προτεινόμενη αντιπαροχή
Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας επίσης εξέτασε ένα σενάριο όπου η εταιρεία δεν θα διανείμει το εκτιμώμενο πλεονάζον διανεμητέο κεφάλαιο (excess distributable capital) στους μετόχους. Τα εύρη αναφοράς εκτίμησης (valuation reference ranges) του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα ήταν €2.78 – €3.62 ανά μετοχή, 8.6% – 41.4% υψηλότερα από την προτεινόμενη αντιπαροχή.
Η γνώμη του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα είναι ότι, κατά την ημερομηνία της ανεξάρτητης έκθεσης αξιολόγησης, η προτεινόμενη αντιπαροχή που προσφέρεται να καταβληθεί από τους προτείνοντες στους μετόχους της εταιρείας σε σχέση με την δημόσια πρόταση δεν είναι δίκαιη και εύλογη από οικονομική άποψη.
Το διοικητικό συμβούλιο εξέτασε και έλαβε υπόψη την έκθεση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, καθώς επίσης και τα σχόλια των προτεινόντων στο έγγραφο δημόσιας πρότασης αναφορικά με την προτεινόμενη αντιπαροχή και τη βάση του υπολογισμού της προτεινόμενης αντιπαροχής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σημειώνει ιδιαιτέρως τα συμπεράσματα της Έκθεσης Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα αναφορικά με (α) τα εύρη αναφοράς εκτίμησης (valuation reference ranges) που υπολογίστηκαν από τον Ανεξάρτητο Εμπειρογνώμονα, καθώς επίσης και (β) τη βάση υπολογισμού που χρησιμοποιήθηκε από τους Προτείνοντες κατά τον καθορισμό της Προτεινόμενης Αντιπαροχής, τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικότερα στην Έκθεση Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα και συνοψίζονται στην ενότητα 7 παραπάνω.
Λαμβάνοντας υπόψη το εν λόγω συμπέρασμα, το Διοικητικό Συμβούλιο συμφωνεί με και υιοθετεί τη γνώμη του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα ότι η Προτεινόμενη Αντιπαροχή “δεν είναι δίκαιη και εύλογη από χρηματοοικονομικής άποψης.
Η προτεινόμενη αντιπαροχή της δημόσιας πρότασης ανέρχεται στα 2,56 ευρώ ανά μετοχή.
Σημειώνεται ότι η Houlihan Lokey, ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας που αξιολόγησε τη δημόσια πρόταση της Eurobank για εξαγορά της Ελληνικής, είναι η πρώτη παγκόσμια, σύμφωνα με το έντυπο του LSEG (London Stock Exchange Group), το οποίο παρουσιάζει την κατάταξη των εταιρειών που κάνουν Fairness Opinion παγκόσμια και ανά περιοχή, με περίοδο αναφοράς μέχρι τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Houlihan Lokey, κατατάσσεται πρώτη και στην περιοχή ΕΜΕΑ στην οποία εντάσσεται η Κύπρος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πιερρακάκης: Έως το Μάρτιο ενεργοποιείται το Μητρώο Ιδιοκτητών Ακινήτων – Θα είναι εργαλείο “αφαίρεσης βαρών”
- ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις και αποχές σε σχολεία και πανεπιστήμια κατά της ICE μετά τους θανάσιμους πυροβολισμούς στη Μινεάπολη
- Δήμας για το κυκλοφοριακό χάος: Εξετάζεται flyover στον Κηφισό και αποκέντρωση επιχειρήσεων
- e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 6 Φεβρουαρίου
- Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπορίσοφ: “Ο Κάθετος Διάδρομος αυξάνει σημαντικά τη γεωπολιτική αξία των χωρών μας”, τονίζει ο πρωθυπουργός
- ΚΡΙ-ΚΡΙ ΑΕ - Παρουσίαση σε Θεσμικούς Επενδυτές και Αναλυτές – ’’Greek Investment Day 2026’’
- Kίνα: Απότομη κάμψη της εργοστασιακής δραστηριότητας
- Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του 20χρονου φιλάθλου του ΠΑΟΚ που νοσηλεύεται στο «Παπαγεωργίου»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








