Επιχειρήσεις

Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας: Πρώτο κύμα προκηρύξεων έργων, πότε έρχονται τα επόμενα

Financialreport.gr

Πρόκειται για τρία έργα τα οποία κάνουν χρήση ΑΙ και 5G με στόχο να επιτύχουν ακρίβεια σε κινούμενους στρατηγικούς στόχους

Σε διαδικασία εισόδου με αργούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς σε έργα αμυντικής βιομηχανίας Made in Greece μπαίνει πλέον το ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας), το οποίο μέσα σε λίγες ημέρες, περί τα τέλη του προηγούμενου Ιουνίου, ‘’εξάντλησε’’ τη χρηματοδότησή του για το έτος, η οποία κυμαίνεται ανάμεσα σε 25-30 εκατ. ευρώ, και προκήρυξε τρία προγράμματα που συνδέονται με την ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Financial Report, αυτό είναι το πρώτο σημαντικό κύμα προκηρύξεων, το οποίο αναμένεται να ακολουθηθεί από ένα ακόμα, στα τέλη ή στις αρχές του 2026, ανάλογα και με την προσφορά.

Κατά όσα έγιναν γνωστά, πρόκειται για τρία έργα τα οποία κάνουν χρήση ΑΙ και 5G με στόχο να επιτύχουν ακρίβεια σε κινούμενους στρατηγικούς στόχους. Το πρώτο αφορά την ανάπτυξη ενός Περιπλανώμενου Πυρομαχικού Υψηλής Ακριβείας (Loitering Munition – LM), με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ και στοχεύει στη δημιουργία ενός μη επανδρωμένου αυτόνομου συστήματος, το οποίο, αξιοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση, θα έχει την ικανότητα να εντοπίζει, να αναγνωρίζει, να στοχοποιεί και να προσβάλλει κινούμενους ή σταθερούς στρατηγικούς στόχους. Το εν λόγω σύστημα θα διαθέτει δυνατότητα επιχειρήσεων σε ξηρά και θάλασσα, με υψηλή ακρίβεια ώστε να περιορίζονται οι παράπλευρες απώλειες, ενώ θα επιτρέπει τον έλεγχο σμήνους τέτοιων πυρομαχικών, βελτιώνοντας τη συνεργατική στοχοποίηση (collaborative targeting).  Το δεύτερο έργο, με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), συνδέεται με την ανάπτυξη ενός αρθρωτού και προσαρμοστικού δικτύου ασύρματων κινητών επικοινωνιών 5G, κατάλληλου για στρατιωτική χρήση. Με βάση την προκήρυξη, το εν λόγω δίκτυο θα υποστηρίζει τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο σε συνθήκες ειρήνης όσο και στο πεδίο μάχης.

Εκατό projects

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει στο Financial Report ο Executive Director της εταιρείας Μάρκος Βασιλικός, σε πρώτη φάση, το ΕΛΚΑΚ θα ααπορροφήσει σταδιακά 100 projects της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ), ενώ επεξεργάζεται, επίσης, κάποια μη ακόμα ανακοινώσιμα projects, αλλά και κάποια άκρως απόρρητα έργα που αναμένεται να δώσουν λύσεις στο πεδίο της άμυνας.

Σημειώνεται ότι το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο του κέντρου ορίστηκε σε 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά η ετήσια χρηματοδότησή του εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 20 έως 30 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα προέρχονται τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από τα κοινοτικά κονδύλια, αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών που χρηματοδοτούν δράσεις έρευνας και ανάπτυξης, τόσο στον αμυντικό, όσο και στον πολιτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας ιδρύθηκε το 2024 και εποπτεύεται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και βασικούς μετόχους το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (67%) και το Υπερταμείο/Growthfund (33%). Σύμφωνα με με την ιδρυτική διακήρυξη “αναπτύσσει χρηματοδοτεί και επενδύει σε προηγμένες αμυντικές λύσεις που ενισχύουν την άμυνα και εθνική ασφάλεια”, ενώ είναι καταλύτης για το οικοσύστημα καινοτομίας στην Άμυνα ενισχύοντας συνεργασίες μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων, βιομηχανίας και ενόπλων δυνάμεων. Διασφαλίζει, δε, την παραμονή της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή της αμυντικής τεχνολογίας και της στρατηγικής καινοτομίας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιχειρήσεις

close menu