Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έρχεται δεύτερη στις δημοσκοπήσεις
Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, ο οποίος ενδέχεται να ενταχθεί στην κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έκανε παρέμβαση σήμερα στην προεκλογική εκστρατεία της Γερμανίας χαρακτηρίζοντας το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σωτήρα της χώρας.
Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν η παρέμβαση Μασκ είναι τρολάρισμα των πολιτικών της Γερμανίας ή πραγματική πολιτική τοποθέτηση.
Η AfD έρχεται δεύτερη στις δημοσκοπήσεις και ενδέχεται να είναι σε θέση να αποτρέψει τόσο μια κεντροδεξιά όσο και μια κεντροαριστερή πλειοψηφία, όμως τα κύρια, κεντρώα κόμματα της Γερμανίας έχουν δηλώσει πως δεν θέλουν την υποστήριξη της AfD σε εθνικό επίπεδο.
Η Γερμανία αναμένεται να διεξαγάγει εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου, μετά την κατάρρευση της υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς κεντροαριστερής κυβέρνησης συνασπισμού.
«Μόνο η AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία», έγραψε ο Μασκ σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, του οποίου είναι ιδιοκτήτης.
Only the AfD can save Germany https://t.co/Afu0ea1Fvt
— Elon Musk (@elonmusk) December 20, 2024
Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή του προς άλλα αντιμεταναστευτικά κόμματα στην Ευρώπη.
Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε πως έλαβε υπόψη την ανάρτηση του Μασκ, αλλά αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω σχόλιο στην τακτική συνέντευξη Τύπου του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Ο Μασκ αναπαρήγαγε μήνυμα της δεξιάς Γερμανίδας influencer Ναόμι Ζάιμπτ που επέκρινε τον Φρίντριχ Μερτς, υποψήφιο των συντηρητικών για την καγκελαρία, ο οποίος έχει άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.
Ο Μασκ είχε ήδη εκφράσει πέρυσι την υποστήριξή του προς την AfD, όταν είχε επιτεθεί στο χειρισμό της παράτυπης μετανάστευσης από τη γερμανική κυβέρνηση.
Τον περασμένο μήνα ο Μασκ είχε ζητήσει να παυθούν Ιταλοί δικαστές που είχαν αμφισβητήσει τη νομιμότητα μέτρων της κυβέρνησης για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης.
Αυτή την εβδομάδα, ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του δεξιού βρετανικού κόμματος της Μεταρρύθμισης του Ηνωμένου Βασιλείου (Reform UK) και φίλος του Τραμπ, ανήρτησε μια φωτογραφία του μαζί με τον ταμία του Reform UK να συναντούν τον Μασκ στην κατοικία του Τραμπ στη Φλόριντα και είπε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Μασκ για οικονομική υποστήριξη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Υπεγράφη η συμφωνία για τη Γάζα από ΗΠΑ, Κατάρ, Αίγυπτο, Τουρκία – Τραμπ: «Αυτό χρειάστηκε 3.000 χρόνια»
- Στη φυλακή από τις 21 Οκτωβρίου ο Νικολά Σαρκοζί
- Πιερρακάκης στη Βουλή: Αύξηση του ΑΕΠ 2,2% το 2025 και 2,4% το 2026
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη στη σκιά της εκεχειρίας στη Γάζα
- Alpha Bank: Αγορά 2,032 εκατ. ιδίων μετοχών έναντι 7,64 εκατ. ευρώ
- Mevaco: Παραιτήθηκε από το ΔΣ ο Ιωάννης Μπρούτζος
- Alter Ego: Στις 15 Οκτωβρίου θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών
- Ακρίτας: Μετατροπή 14,1 εκατ. προνομιούχων μετοχών σε κοινές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις