Θετικά νέα από τον πληθωρισμό
Αμετάβλητα στο 0% άφησε τα επιτόκιά της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank – SNB) την Πέμπτη, με ώθηση από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Η οικονομική ανάπτυξη ήταν ισχυρότερη από την αναμενόμενη στο τρίτο τρίμηνο, ανέφερε η SNB σε ανακοίνωσή της, χωρίς να τονίζει ότι «οι δασμοί των ΗΠΑ και η αβεβαιότητα στην εμπορική πολιτική επηρέασαν την παγκόσμια οικονομία, η οποία μέχρι στιγμής παραμείνει πιο ανθεκτική από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί».
Ο καθορισμός των επιτοκίων έχει γίνει μια πράξη λεπτής ισορροπίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της SNB, καθώς προσπαθούν να αποφύγουν την εφαρμογή αρνητικών επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι η χώρα οδεύει προς αποπληθωριστικά μονοπάτια.
Ο πληθωρισμός στην Ελβετία υποχώρησε στο 0% τον Νοέμβριο, με την αυξανόμενη ζήτηση για το ελβετικό φράγκο – που θεωρείται ευρέως ως ασφαλές καταφύγιο – να ασκεί αποπληθωριστική πίεση στην οικονομία που βασίζεται στις εξαγωγές φέτος.
Η Βέρνη παραπαίει από το προσωρινό πλήγμα που δέχτηκε από ορισμένους από τους υψηλότερους «αμοιβαίους» δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ενώ η Ελβετία κατέληξε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα για να μειώσει τους δασμούς στο 15%, αξιωματούχοι προειδοποίησαν τον Οκτώβριο ότι ο υψηλότερος συντελεστής του 39% – ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο – επέφερε «μεγάλο βάρος» σε ορισμένους από τους βασικούς τομείς της οικονομίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η Lidl Ελλάς κάνει τη φρεσκάδα… εγγύηση
- Οι πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού στα προκριματικά του Champions League
- ΕΚΤ: Η συμφωνία με το Ιράν δεν αρκεί για να σβήσει το ενεργειακό σοκ
- Στα χέρια των πολιτών το PosoKanei.gov.gr για τον έλεγχο των τιμών στα σούπερ μάρκετ
- Ιστορική πτώση για τη ζήτηση και τα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως
- Κρατικός προϋπολογισμός: Ανατροπή σε έλλειμμα 127 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο
- Ερώτηση Μανιάτη στην Κομισόν για την υποβάθμιση των ΕΛΤΑ παρά τα 300 εκατ. ευρώ ενισχύσεων
- Πλήρης άδεια λειτουργίας για τη Revolut από την Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








