Τα πρώτα συνεργεία γεωλόγων, γεωφυσικών και ειδικών επιστημόνων της Energean Oil & Gas βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, και αφού οι καιρικές συνθήκες το επέτρεψαν, στην ύπαιθρο της περιοχής παραχώρησης «Ιωάννινα», στο πλαίσιο της ερευνητικής διαδικασίας για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, αναφέρει σε ανακοίνωση της εταιρίας.
Ειδικότερα, συνεργείο ειδικών γεωφυσικών και γεωλόγων ξεκίνησε τις αναγνωρίσεις σε επιλεγμένες περιοχές για την διεξαγωγή γεωφυσικών σεισμικών καταγραφών, οι οποίες και θα υποδείξουν τις καταλληλότερες για γεωτρήσεις περιοχές.
Μαζί τους ταξίδεψαν και εκπρόσωποι εταιριών πραγματοποίησης γεωφυσικών ερευνών καθώς και ειδικός σύμβουλος της εταιρίας
προκειμένου να εκτιμηθούν όλες οι παράμετροι που χαρακτηρίζουν το έργο. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα επαναληφθεί και με άλλες εταιρίες οι οποίες στη συνέχεια θα διαγωνισθούν για την εκτέλεση του έργου.
Τα συνεργεία προχώρησαν, επίσης, στη δειγματοληψία δειγμάτων πετρωμάτων για ειδικές γεωχημικές αναλύσεις, οι οποίες θα δώσουν πληροφορίες για τις δυνατότητες γένεσης υδρογονανθράκων από τους γεωλογικούς σχηματισμούς της περιοχής. Λήφθηκαν επίσης δείγματα πετρελαίου από φυσικές αναβλύσεις πετρελαίου, όπως αυτές της Δραγοψάς και των Μπαουσίων, τα οποία θα σταλούν σε εργαστήρια του εξωτερικού και σε ελληνικά πανεπιστήμια για εξειδικευμένες αναλύσεις.
Παράλληλα, ξεκίνησε και η μελέτη των χαρακτηριστικών των πετρωμάτων που θα μπορούσαν να αποθηκεύσουν (ταμιευτήρες) το πετρέλαιο στο υπέδαφος. Οι μελέτες ταμιευτήρων περιλαμβάνουν υπαίθριες ειδικές έρευνες και λήψεις δειγμάτων για εργαστηριακές αναλύσεις σε ειδικά εργαστήρια σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς στόχος της Energean είναι να μεγιστοποιήσει τα οφέλη σε δημιουργία τεχνογνωσίας για τη χώρα μας.
Με την περαιτέρω βελτίωση των καιρικών συνθηκών θα ξεκινήσει και η εκτέλεση του ειδικού προγράμματος αεροβαρυτομετρικών και αερομαγνητικών ερευνών υψηλής ευκρίνειας, οι οποίες θα δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την δομή του υπεδάφους της περιοχής της Ηπείρου και θα βοηθήσουν στην πορεία των ερευνών, αναφέρει η Energean.
Οι συγκεκριμένες εργασίες έρχονται σε συνέχεια της έρευνας που εκκίνησε η Energean μετά την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης της περιοχής με την ελληνική κυβέρνηση τον Οκτώβριο και η οποία περιλάμβανε μελέτες και αναθεώρηση των παλαιών ερευνητικών δεδομένων, προεργασία για επανεπεξεργασία των παλαιών σεισμογραφικών δεδομένων, αξιολόγηση των παλαιών γεωτρητικών δεδομένων και σχεδιασμό των νέων προγραμμάτων γεωλογικών, γεωχημικών, σεισμικών και άλλων ειδικών ερευνών.
Επιπλέον, όπως προβλέπεται στο νόμο, κατατέθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η πρώτη βασική περιβαλλοντική μελέτη (baseline) στην οποία αποτυπώνεται και η γενικότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση της περιοχής παραχώρησης, αναφέρει η Energean.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Εξάρχου στο Politico: Ο ασιατικός ανταγωνισμός “απειλεί” την Ευρώπη με ακριβότερο LNG
- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ είναι «έτοιμη για όλα τα σενάρια» όσον αφορά τους δασμούς Ταμπ στα αυτοκίνητα
- Plum: Από τις ζημιές και το «στοίχημα» του 2025 στην πρώτη λειτουργική κερδοφορία
- Το Ιράκ πουλάει «φθηνό» πετρέλαιο σε αγοραστές που δέχονται να περάσουν τα Στενά του Ορμούζ
- Η UniCredit άνοιξε και επίσημα τη δημόσια πρόταση των 35 δισ. ευρώ για την Commerzbank
- Στενά του Ορμούζ: Ο Τραμπ επιλέγει έναν «μικρό πόλεμο», για να αποφευχθεί νέα εκστρατεία βομβαρδισμών
- 16 χρόνια από την τραγωδία της Μαρφίν: “Ηταν εγκληματική ενέργεια, παρά τις παραλείψεις” (Βίντεο)
- Πέθανε σε ηλικία 94 ετών η ιδρύτρια της μάρκας ρούχων Gap, Ντόρις Φίσερ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








