Επενδύσεις

Energean: Επενδυτικό ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων

 Το ενδιαφέρον πολλών πετρελαϊκών εταιρειών να συμμετάσχουν στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, λόγω της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο.

Η χώρα πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία αυτή, τόνισε ο κ. Ρήγας, χαρακτηρίζοντας πάντως ως αρνητικές εξελίξεις την πτώση των τιμών του αργού, την αβεβαιότητα ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών αλλά και την υποστελέχωση των φορέων του Δημοσίου που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Αναφερόμενος στα κοιτάσματα του Πρίνου, τα οποία εκμεταλλεύεται η Energean, ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι μέχρι στιγμής η περιοχή έχει παράξει 115 εκατ. βαρέλια και τα πιστοποιημένα αποθέματα είναι 30 εκατ. – που σημαίνει ότι το κοίτασμα έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον 15-20 χρόνια ακόμη.

Όπως είπε, η ημερήσια παραγωγή κυμαίνεται στα 2.000 βαρέλια ενώ προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 220 εκατ. την επόμενη τριετία που θα ανεβάσουν την παραγωγή στα 10.000 βαρέλια. Συγκριτικά, η κατανάλωση πετρελαίου της χώρας είναι 300.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ το μέγιστο πριν την κρίση ήταν 450.000 βαρέλια.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο διευθυντής Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ Σπύρος Μπέλλας ανέφερε ότι είναι θέμα ημερών η δημοσίευση στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της προκήρυξης για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Θα ακολουθήσει περίοδος έξι μηνών για την υποβολή προσφορών, τριών μηνών για την αξιολόγησή τους και άλλων τριών μηνών για διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές, πριν την υπογραφή των συμβάσεων.

close menu