Η ένταση στο Αιγαίο καλά κρατεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου
Η νέα Navtex στέλνει το «Πίρι Ρεις» για επιστημονικές έρευνες στην επιφάνεια και όχι στον βυθό, σε τουρκική χωρική θάλασσα, αλλά και σε διεθνή ύδατα, εκεί δηλαδή που θα μπορούσε να είναι δυνητικά ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ η αρμοδιότητα γι’ αυτές τις περιοχές τόσο για έρευνα διάσωση όσο και για την έκδοση Navtex ανήκει στην Ελλάδα.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η υδρογραφική υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με την οποία υπενθυμίζει το ποιος έχει την αρμοδιότητα στην περιοχή αυτή, δυτικά της Χίου και της Λέσβου.
Μένει να φανεί πλέον αν το ερευνητικό θα εξέλθει του κόλπου της Σμύρνης ή αν πρόκειται για μια ακόμη ανταλλαγή προειδοποιητικών μηνυμάτων.
Η τουρκική Navtex έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης για το ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» και πρόκειται να ενεργοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου. Η προηγούμενη Navtex επίσης για το «Πίρι Ρεις», δεν έγινε χρήση της από την Τουρκία, ενδεχομένως επειδή ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση των δύο ηγετών Ελλάδας- Τουρκίας, η οποία δεν έγινε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η Ελλάδα «πεθαίνει»: 68.467 γεννήσεις και 126.916 θάνατοι το 2024 με αύξηση παιδικής θνησιμότητας – Μείωση και γάμων
- Νέα top level στελέχη στην Vodafone Ελλάδος
- Γελένα Τοντόροβιτς: Η 31χρονη Σερβοαυστραλή, που γράφει ιστορία στο βραζιλιάνικο μπάσκετ
- Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για την 4η Belharra
- Το νέο εστιατόριο «Ίαμβος» στο Κολωνάκι με την καθοδήγηση του «Δειπνοσοφιστήριον»
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στo Κολωνάκι λόγω Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου
- Κρούσμα ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην Πτελέα Κοζάνης
- ΔΕΗ και Euroleague Basketball: Ανανέωση συνεργασίας για δεύτερη χρονιά, με ορίζοντα το 2027
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις