Σκανδιναβικό μοντέλο για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας εξετάζει η κυβέρνηση, που σημαίνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία ακινήτων και μετοχών κρατικών εταιρειών θα μπουν κάτω από την ομπρέλα ενός νέου Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου.
Σύμφωνα με Τα Νέα, πρόκειται για ένα Sovereign Wealth Fund όπου θα εισέλθουν πολλά από τα «ασημικά» του κράτους, προκειμένου να αξιοποιηθούν, μέσω μακροχρόνιων παραχωρήσεων, αλλά όχι πωλήσεων.
Κάτι δηλαδή σαν το Sovereign Fund της Νορβηγίας, τα έσοδα του οποίου, από τα δικαιώματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αλλά και κρατικής ακίνητης και κινητής περιουσίας, θα καλύπτουν μελλοντικές ανάγκες της κοινωνικής ασφάλισης.
Εξάλλου, στόχος είναι στον νέο αυτόν φορέα να ενταχθούν και τα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση ορυκτού και εθνικού πλούτου της χώρας.
Επικεφαλής του θα είναι ένας γενικός γραμματέας αξιοποίησης κρατικής περιουσίας, κάτω από τον οποίο θα βρίσκεται η διοίκηση του Ταμείου. Πληροφορίες φέρουν γνωστό στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ να εμπλέκεται στο αυριανό μοντέλο αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
- ΗΠΑ: Τώρα, προειδοποιούν για «υψηλό κίνδυνο» τρομοκρατίας
- Αναμένεται άνοδος της τιμής του πετρελαίου μετά την αμερικανική επίθεση στο Ιράν
- Σωκράτης Φάμελλος: ΗΠΑ και Ισραήλ καταλύουν καταλύει την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο
- Ταξιδιωτική οδηγία για Τουρκία εξέδωσαν οι ΗΠΑ
- Έβρος: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Σουφλί
- 10.000 Ρώσοι εναντίον Ουκρανών στο Κουρσκ – Αλλος ένας πόλεμος που θα σταματούσε ο Τραμπ
- Φρουροί της Επανάστασης: Θα απαντήσουν με αντίποινα κατά αμερικανικών στόχων στην περιοχή
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις