Αγορές

Επιστολή χρηματιστών στο ΤΑΙΠΕΔ για τη μηδενική προμήθεια στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης

Τι αναφέρει η επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη

Η επιτυχία της δημόσιας προσφοράς της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας ΑθηνώνΕλευθέριος Βενιζέλος έφερε χαμόγελα σχεδόν σε όλη την αγορά. Ωστόσο μια μερίδα επαγγελματιών δυσαρεστήθηκε από το γεγονός ότι συμμετείχε στη δημόσια προσφορά αλλά δεν έλαβε προμήθεια για τη διάθεση των μετοχών, όπως  έλαβαν οι μεγάλες τράπεζες και οι ανάδοχοι.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο ΣΜΕΧΑ (Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών) απέστειλε επιστολή στον Δημήτρη Πολίτη διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, εκφράζοντας το παράπονο, δεδομένου όπως αναφέρεται στην επιστολή, ένα σημαντικό τμήμα της συνολικής έκδοσης – πρήλθε από τους Έλληνες επενδυτές –ιδιώτες και θεσμικούς- οι οποίοι εγγράφησαν μέσω των μελών και με τον τρόπο αυτό επετεύχθη η διασπορά σε μεγάλο αριθμό ιδιωτών και θεσμικών από τα δίκτυα των ελληνικών ΑΕΠΕΥ. Ο ΣΜΕΧΑ καταλήγει προτείνοντας προς το ΤΑΙΠΕΔ να επανεξετάσει το θέμα.

Ως γνωστό το ταμείο είναι ο πωλητής των μετοχών  που διατέθηκαν στο ευρύ κοινό.

Η επιστολή: 

Σε συνέχεια της ανακοίνωσής του ΤΑΙΠΕΔ από τις 24 Ιανουαρίου σχετικά με την προσφορά της κατά 30% συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» , η συνολική ζήτηση, που εκδηλώθηκε από διεθνείς και Έλληνες επενδυτές στην Τιμή Διάθεσης, ξεπέρασε τα €8 δις, σημειώνοντας  υπερκάλυψη περίπου 12 φορές για το σύνολο της Συνδυασμένης Προσφοράς (συμπεριλαμβανομένων των cornerstone επενδυτών), με περισσότερες από 20.000 αιτήσεις επενδυτών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά.

Η δημόσια εγγραφή με τον τρόπο που διενεργήθηκε αποτελεί – τόσο στην ελληνική όσο και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές κλασική περίπτωση συγκέντρωσης κεφαλαίων για την οποία προβλέπεται σχετική αμοιβή στις ΕΠΕΥ οι οποίες απευθύνονται σε πελάτες τους, στα πλαίσια της σχετικής επενδυτικής υπηρεσίας που προσφέρουν.
Η δημόσια προσφορά που έλαβε χώρα στην Ελλάδα θα αποτελέσει ένα σημαντικό τμήμα της συνολικής προσόδου για το ΤΑΙΠΕΔ, απευθύνθηκε σε ημεδαπούς επενδυτές – Ιδιώτες και Ειδικούς- η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι πελάτες των ελληνικών ΕΠΕΥ. Για το σημαντικό αυτό τμήμα της δημόσια προσφοράς, δεν  προβλέφθηκε καμία αμοιβή προς τις δραστηριοποιούμενες ΕΠΕΥ.

Η έγκαιρη και πλήρης συγκέντρωση – διεκπεραίωση από τα μέλη μας του συνόλου των σχετικών αιτήσεων πελατών τους, αποτέλεσε ξεκάθαρα καθοριστικό παράγοντα επιτυχούς ολοκλήρωσης της δημόσιας προσφοράς, αλλά ταυτόχρονα οδήγησε σε αυξημένα διαχειριστικά κόστη τα οποία κλήθηκαν να πληρώσουν τα μέλη μας με μηδενική ανταπόδοση. Στο πρόσφατο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, και πάντα στο πλαίσιο της διεθνούς πρακτικής, υπήρχε αμοιβή η οποία εξαρτάτο από το είδος των υπό συγκέντρωση κεφαλαίων (equity ή debt).

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ένα σημαντικό τμήμα της συνολικής έκδοσης – θα προέλθει από τους Έλληνες επενδυτές –ιδιώτες και θεσμικούς- οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό εγράφησαν μέσω των μελών μας και με τον τρόπο αυτό επετεύχθη η διασπορά σε μεγάλο αριθμό ιδιωτών και θεσμικών από τα δίκτυα των ελληνικών ΑΕΠΕΥ, το ΔΣ του ΣΜΕΧΑ παρακαλεί όπως εξετάσετε την προαναφερόμενη πρόταση μας, η οποία αφορά τις ΕΠΕΥ μέλη μας που δραστηριοποιήθηκαν στην ομολογουμένως επιτυχή συγκέντρωση των αναπτυξιακών κεφαλαίων του ΤΑΙΠΕΔ.
Επιπροσθέτως θα θέλαμε να καταδείξουμε το γεγονός ότι κατά το παρελθόν σε παρόμοιες εταιρικές πράξεις του Δημοσίου, είχε προβλεφθεί σχετική αμοιβή.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu