Ενέργεια

Επιταχύνεται η άνοδος των τιμών του πετρελαίου – Κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι

Μετά την αυστηοποίηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την γενικότερη ανησυχία για διάχυση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης

Οι τιμές των πετρελαίου την Παρασκευή ενισχύονται όσο περνάει η ώρα και σημειώνουν αύξηση σχεδόν 4%. Αυτό συμβαίνει μετά την αυστηροποίηση των κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ κατά των ρωσικών εξαγωγών αργού, επιδεινώνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά σε μια ήδη αυστηρά ισορροπημένη αγορά ενέργειας.

Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent λήξης Δεκεμβρίου είναι υπό διαπραγμάτευση στα 89,14 δολάρια το βαρέλι ή 3,7% υψηλότερα. Επίσης τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate για το μήνα Νοέμβριο αυξήθηκαν 3,9% στα 86,12 δολάρια το βαρέλι.

Η επιστροφή στα 90 δολάρια το βαρέλι έρχεται αφότου οι ΗΠΑ επέβαλαν την Πέμπτη κυρώσεις σε δύο ναυτιλιακές εταιρείες που παραβίασαν το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου της G7, έναν μηχανισμό που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί αξιόπιστη παροχή ρωσικών ροών στην αγορά ενώ συγκρατεί τον πόλεμο του Κρεμλίνου.

Το τάνκερ YasaGolden Bosphorus, το οποίο ανήκει στην εταιρεία Ice Pearl Navigation Corp με έδρα την Τουρκία, λέγεται ότι μετέφερε αργό πετρέλαιο με τιμή άνω των 80 δολαρίων το βαρέλι μετά την έναρξη ισχύος του ανώτατου ορίου τιμής.

«Αυτή η ενέργεια υπογραμμίζει τη δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών με τους διεθνείς εταίρους του για υπεύθυνη μείωση των κερδών του ρωσικού κρατικού πετρελαίου και περιορισμό της ρωσικής πολεμικής μηχανής», ανέφερε σε δήλωση το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η G7, η Αυστραλία και η ΕΕ εφάρμοσαν ανώτατο όριο τιμής 60 $ ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο στις 5 Δεκεμβρίου πέρυσι. Ήρθε παράλληλα με μια κίνηση της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλουν απαγόρευση στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου.

Μαζί, τα μέτρα θεωρήθηκε εκείνη την εποχή ότι αντικατοπτρίζουν το πιο σημαντικό βήμα για τον περιορισμό των εσόδων από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων που χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πλέον και η προοπτική διάχυσης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς αποτελεί ένα ακόμα παράγοντας ανησυχίας για τις αγορές πετρελαίου, λέει ο IEA

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu