Ελλάδα

Έρευνα για το τουριστικό προφίλ των αλλοδαπών στη Δυτική Κρήτη

Η έρευνα γίνεται από το δήμο Χανίων σε συνεργασία με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.).

Συνεχίζεται η συνεργασία του δήμου Χανίων με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) με μία νέα έρευνα ποιοτικών χαρακτηριστικών για το τουριστικό προφίλ των αλλοδαπών που περνούν τις διακοπές τους στα Χανιά και τις εντυπώσεις τους από την πόλη.

Η έρευνα διεξάγεται μέσα από προγραμματική σύμβαση που υπέγραψαν ο δήμαρχος Χανίων, και ο διευθυντής του ινστιτούτου, συνεχίζοντας την συνεργασία του δήμου Χανίων και του Μ.Α.Ι.Χ., για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Η έρευνα με τίτλο: “Διερεύνηση του προφίλ αλλοδαπού τουρίστα- επισκέπτη από το εξωτερικό στη Δυτική Κρήτη, μέσω αερολιμένα “Ι. Δασκαλογιάννης”, βαθμός ικανοποίησης από τις προσφερόμενες υπηρεσίες του δήμου Χανίων και προτεινόμενες βελτιώσεις αναβαθμίσεις”, την οποία εκτελεί το Μ.Α.Ι.Χ. με τη χρηματοδότηση του δήμου Χανίων, επιχειρεί τη διερεύνηση της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς, του προφίλ και των προτιμήσεων των αλλοδαπών τουριστών που επισκέπτονται τον δήμο Χανίων, από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο του 2023.
Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε πως «τα συμπεράσματα τα οποία εξάγονται κάθε χρόνο από την έρευνα, είναι για μας ένα εργαλείο πολιτικής, γιατί γνωρίζουμε πού θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε πειστικά στα θέματα τα οποία τίθενται». Ο κ. Σημανδηράκης σημείωσε πως αποτελεί ιδιαίτερα θετικό στοιχείο, οι επισκέπτες να ανταποκρίνονται στις πολιτικές του δήμου Χανίων, με παρεμβάσεις ως προς τη βελτίωση της προσβασιμότητας, την αύξηση χώρων πρασίνου, την τοποθέτηση ειδικών σημάνσεων (ενημερωτικές πινακίδες), με την προσωρινή εναπόθεση αποσκευών και «όλες αυτές τις πολιτικές που τελικά δίνουν ένα καλύτερο πρόσωπο για τον τόπο μας». Εξέφρασε δε, την ευχή, η καλή συνεργασία των προηγούμενων χρόνων, που έφερε απτά αποτελέσματα στην αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών, να συνεχιστεί και φέτος με την ίδια δυναμική.
Ο κ. Μπαουράκης εκ μέρους του ΜΑΙΧ δήλωσε: «Τα ευρήματα από την στενή μας συνεργασία με τον δήμο Χανίων, είναι πολύ ενδιαφέροντα. Αυτά που προκύπτουν, είναι ότι ο αλλοδαπός επισκέπτης έχει αποδεχτεί με μεγάλη ευχαρίστηση νέα μέτρα, όπως οι νέες πινακίδες που καθορίζουν αποστάσεις και κατευθύνσεις, το θεσμό της βαλίτσας που είναι στα Νέα Καταστήματα, νέους χώρους πρασίνου όπως είναι ο ανανεωμένος Δημοτικός Κήπος, καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του τουρισμού του δήμου Χανίων που είναι στα αγγλικά. Ένα πολύ δυνατό σημείο είναι ότι πλέον ο δήμος Χανίων προχωρά σε τροχιά αειφόρου ανάπτυξης, που είναι το Α και το Ω, και το διαπιστώνουμε καθημερινά ερευνώντας και τις αγορές που μας επισκέπτονται».
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νεκτάριος Ψαρουδάκης, τόνισε πως «η έρευνα, μας βοηθάει με στοιχεία και αριθμούς να δούμε και να αναλύσουμε πολύτιμα δεδομένα και έρχεται να προστεθεί στις πηγές στις οποίες συλλέγουμε δεδομένα για το πώς βλέπει ο αλλοδαπός επισκέπτης τα Χανιά ως προορισμό. Τα δεδομένα που προκύπτουν αναλύονται στην επιτροπή Τουρισμού του δήμου Χανίων, συνδράμοντας έτσι στη χάραξη και στην ανάπτυξη της πολιτικής του τουριστικού αγαθού στον δήμο Χανίων».
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (4.500 ευρώ) που θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους του δήμου Χανίων.

close menu