Η συμφωνία που υπογράφηκε με τη Φινλανδία και τη Σουηδία για την άρση του βέτο της Τουρκίας στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ δεν είναι το τέλος της υπόθεσης και υποχρεώνει τις δύο σκανδιναβικές χώρες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, ανέφερε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ακόμη πως δεν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη, αν αυτός ο τελευταίος δεν «συνέλθει», και πως είναι έτοιμος να επαναφέρει τη θανατική ποινή στην Τουρκία.
«Αυτό θα πρέπει να είναι σαφές: οι υπογραφές αυτές δεν σημαίνουν πως το θέμα τελείωσε… Χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου μας, αυτό δεν τίθεται σε εφαρμογή. Έτσι δεν υπάρχει ανάγκη να βιαστούμε», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Η μπάλα είναι τώρα στην περιοχή τους. Η Σουηδία και η Φινλανδία δεν είναι αυτή τη στιγμή μέλη του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με την έκδοση υπόπτων, ο Ερντογάν δήλωσε πως, αν οι σκανδιναβικές χώρες δεν στείλουν αυτά τα άτομα στην Τουρκία, «τότε θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο μέσω των θεσμών και των μονάδων μας».
Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το NTV, πως είναι αδύνατο να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αν ο Έλληνας ηγέτης δεν «μαζευτεί». Ο ίδιος είπε ακόμη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι θα ενέκρινε πιθανόν την επαναφορά της θανατικής ποινής, αν το κοινοβούλιο του υπέβαλε σχετικό νομοσχέδιο.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ερντογάν δήλωσε το σαββατοκύριακο ότι η Τουρκία μπορεί να εξετάσει την επαναφορά της ποινής του θανάτου, την οποία κατήργησε το 2004, αφού ο πρόεδρος είχε θέσει νωρίτερα το ζήτημα αυτό σε σχέση με τους εμπρησμούς δασών. Ο εθνικιστής σύμμαχός του Ντεβλέτ Μπαχτσελί είχε υποστηρίξει την ιδέα και είχε πει πως η θανατική ποινή θα πρέπει να επεκταθεί και στην τρομοκρατία, το βιασμό και τις γυναικοκτονίες. «Αν είναι απαραίτητο, αυτό θα πρέπει να επανέλθει στην ατζέντα και να γίνει συζήτηση. Θα πρέπει να δούμε τι θα βγει απ’ αυτή τη συζήτηση», φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν.
«Το έχω πει και νωρίτερα, αν το κοινοβούλιο πάρει μια τέτοια απόφαση ως αποτέλεσμα της δουλειάς του υπουργείου Δικαιοσύνης μας, θα εγκρίνω αυτή την απόφαση», πρόσθεσε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Premia Properties: Από 14 Μαΐου σε διαπραγμάτευση οι 566.354 νέες μετοχές στο Χρηματιστήριο
- Πιερρακάκης για ρήτρα διαφυγής: Η άμυνα είναι γεωπολιτική αναγκαιότητα για όλα τα κράτη – μέλη
- Κρι Κρι: Αυξημένα τα καθαρά κέρδη στα 7,25 εκατ. ευρώ το α΄τρίμηνο
- Χρηματιστήριο: Έκανε το 3Χ3 με μια ανάσα από τις 1.790 μονάδες – Άλμα 4,6% από ΕΛΛΑΚΤΩΡ
- ESPO: Η Ευρώπη χαράσσει νέα στρατηγική για τα λιμάνια της
- FAMAR: Εξαγόρασε μονάδα παραγωγής αποστειρωμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων στη Γερμανία
- Bloomberg: Η Ελλάδα προσφεύγει στην βρετανική δικαιοσύνη για τα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης (warrants)
- Eos Food Holdings: Νέα εταιρεία από τον Απόστολο Ταμβακάκη
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις