Αρνητικές αποδόσεις – χειρότερες και από αυτές του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου – περιορισμένη ρευστότητα, χαμηλότερη μερισματική απόδοση παρουσιάζει το Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο κεφάλαιο (ΕTF) Grek της Global X.
To ΕTF το οποίο υποτίθεται ότι, θα έπρεπε να εμφανίζει αποδόσεις για ξένους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές και ουσιαστικά να αποτελεί μια πρώτη “είσοδο” για μετέπειτα απευθείας τοποθετήσεις πείθει και τον πιο καλοπροαίρετο παρατηρητή, ότι πρόκειται για ένα απαξιωμένο επενδυτικό προϊόν το οποίο όχι μόνο απομακρύνει τους ξένους επενδυτές, αλλά και τους ζημιώνει.
Σε κάθε περίπτωση, όπως θα δούμε, η συνολική απόδοση του GREK είναι κατώτερη των αντίστοιχων ελληνικών κι αυτό πρέπει να έχει δημιουργήσει προβληματισμό στην Ένωση Ελλήνων θεσμικών Επενδυτών – εάν τους ενδιαφέρει βεβαίως να αποκατασταθεί η ρηχότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Το ΕTF με τον κωδικό GREK το οποίο επενδύει στις μετοχές μεγάλων ελληνικών εταιρειών που εμφανίζουν ρευστότητα και ακολουθεί από το 2016 τον Δείκτη Msci All Greece Select 25/50.
Απώλειες 37% από τα υψηλά του 2018 – Reverse split και τα 10000 χιλ δολάρια έγιναν 8063 δολάρια
Από τα πρόσφατα υψηλά του 2018 (33,84 δολάρια) το Grek καταγράφει απώλειες 37%.
Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία ξένης ιστοσελίδας, επειδή το Grek έχει πραγματοποιήσει και reverse split το 2020 (οι 1000 μετοχές έγιναν 333) η τοποθέτηση 10000 δολαρίων το 2012 και αφού επανεπενδυθούν τα μερίσματα σήμερα αξίζει 8063 δολάρια!

Από τις αρχές του έτους η απόδοση του Grek σημειώνει απώλειες 6,7% και η μετοχή του κίνειται σήμερα στα 24,74 δολάρια με ένα συνολικό ενεργητικό 111 εκατ. δολαρίων.
Mε εξαιρέσεις τα δυο τελευταία χρόνια (2020-2021 ) όπου δόθηκαν μερίσματα 0,66 δολάρια και 0,57 δολάρια αντίστοιχα, τα υπόλοιπα μερίσματα απο το 2011 είναι χαμηλά και μάλιστα χαμηλότερα από το αντίστοιχο ελληνικό ETF της Alpha ΑΕΔΑΚ.Το τελευταίο ETF της Alpha bank το 2021 είχε απόδοση 15,1% έναντι του Δείκτη αναφοράς 11%, ενω το 2019 η απόδοση του ήταν 46% και του Δείκτη αναφοράς 42%.
Η δε ρευστότητα των 4,6 εκατ. μετοχών του GREK είναι σχεδόν ανύπαρκτη μετά από αυτές τις “εξαιρετικές” αποδόσεις καθώς χθες μέχρι το απόγευμα είχε διακινήσει 6185 μετοχές με μέσο όρο συναλλαγών 26 χιλιάδες τεμάχια.
Είναι προφανές ότι, η Ένωση Ελλήνων θεσμικών επενδυτών οφείλει να λάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή η εικόνα στην αμερικανική αγορά είτε προωθώντας ένα ελληνικό ETF που θα διαπραγματεύεται στη Νέα Υόρκη ή σε άλλα χρηματιστήρια, είτε δημιουργώντας ένα νέο ETF σε συνεργασία με το ελληνικό χρηματιστήριο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΣΕΒ και ΣΒΣΕ συνυπογράφουν τη Διακήρυξη της Αμβέρσας για μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκή βιομηχανίας
- Μetlen: Νέα βουτιά στο Λονδίνο, βαρύ το τίμημα αξιοπιστίας από τη διάψευση προβλέψεων της διοίκησης
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με πτώση, «ξέφυγε» μόνο ο FTSE 100 – Άλμα 8,4% από Siemens Energy
- Chevron, Eni, QatarEnergy και Repsol στο πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Λιβύης
- Bally’s Intralot: Αγόρασε επιπλέον 900.000 ίδιες μετοχές συνολικής αξίας 877,980 ευρώ
- Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Αποσπασματική η προστασία από την απάτη των 650 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης
- Ελένη Βρεττού: Ξεγυμνώνει το «members-only» club της εξουσίας και αμφισβητεί τη βολική υποκρισία της επετειακής ενδυνάμωσης
- Επ. Κεφαλαιαγοράς: Πράσινο φως στην Orilina Properties για μερική ανάκληση της άδειας ως ΑΕΔΟΕΕ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








