Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ξεκίνησε και αυτή την εβδομάδα με άνοδο ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε και τις 900 μονάδες, καταγράφοντας νέες μέγιστες τιμές 14 μηνών.
Η ολοκλήρωση της συνεδρίασης βρήκε τον δείκτη να κλείνει με κέρδη 0,66% στις 897,55 μονάδες καταγράφοντας μέγιστη τιμή ενδοσυνεδριακά τις 903,45 μονάδες.
Ήταν η έκτη στη σειρά ανοδική ημέρα και η 10η ανοδική κατά τις τελευταίες 11 συνεδριάσεις, που δείχνει και την τάση που έχει διαμορφώσει.
Η υπέρβαση των 900 μονάδων έστω ενδοσυνεδριακά έγινε με τις συναλλαγές στα περίπου 90 εκατ. ευρώ, δηλαδή λίγο μεγαλύτερη αξία σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Οι μετοχές που συνέβαλαν στη σημερινή άνοδο ήταν των δύο τραπεζών της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας και ορισμένων άλλων μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η μετοχή της Εθνικής τράπεζας έκανε άλμα +5,22% και έκλεισε στα 2,599 ευρώ ενώ της Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 3,45% στο 1,138 ευρώ. Οι άλλες δύο τράπεζες έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, της Eurobank με μικρή πτώση 0,25% στα 0,798 ευρώ και της Πειραιώς με διψήφιο ποσοστό -13,54%, που σημαίνει ότι σχεδόν εξαφανίστηκε η περιουσία του ΤΧΣ, που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας με 61%.
Άλλες μετοχές εκτός τραπεζών με σημαντικά κέρδη ήταν της Τέρνα Ενεργειακής +4,44%, των Ελληνικών Πετρελαίων +3,71%, της ΕΥΔΑΠ +2,5% και της Motoroil +1,04%.
Αντίθετα με πτώση 1,75% έκλεισε η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς οι βασικοί μέτοχοι βρίσκονται σε αντιπαράθεση.
Να σημειωθεί ότι η Institutional Shareholders Services (ISS) ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος, διεθνής οίκος εποπτείας εταιρικής διακυβέρνησης, υποβάθμισε την αξιολόγηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ως προς την τήρηση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης. Η αξιολόγηση από την βαθμίδα 4 που ήταν πριν αναλάβει η σημερινή διοίκηση που όρισε η Reggeborgh υποβιβάστηκε στη βαθμίδα 7, δηλαδή τρις βαθμίδες πριν το χείριστο.
Αυτό δείχνει ότι το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης δεν ανταποκρίνεται σε διεθνή πρότυπα και αποδίδεται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της εταιρείας είναι εκτεθειμένος σε εργασίες συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τρίτους ενώ ο διευθύνων σύμβουλος είχε εμπλοκή σε διαγωνισμούς στους οποίους συμμετείχε τόσο η ΑΚΤΩΡ όσο και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Στην έκθεση της ISS επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της εταιρείας είναι μη εκτελεστικός αλλά και μη ανεξάρτητος, υπάρχουν ελάχιστες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις ενώ η εταιρεία δεν έχει δημοσιοποιήσει επαρκείς πληροφορίες σχετικά με την κατοχή μετοχών των μελών ΔΣ και στελεχών της εταιρείας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Nvidia: Η ώρα της κρίσης στη Wall Street – Τα αποτελέσματα που θα κρίνουν το AI ράλι
- Το παρασκήνιο της επίσκεψης του διευθυντή της CIA στη Ρωσία: Τι έγινε με Πούτιν
- Συναγερμός για το super El Niño: Φόβοι για αλυσιδωτές κρίσεις σε όλο τον κόσμο
- Πέθανε ο Τιμ Κάρι, γνωστός και από το «Μόνος στο Σπίτι 2»
- Κεραμέως για Τσίπρα: Περιέκοψε χιλιάδες συντάξεις χηρείας και τώρα εγκαλεί την κυβέρνηση
- AUSTRIACARD HOLDINGS AG - Οικονομική έκθεση AUSTRIACARD HOLDINGS AG (2026,Εξαμηνιαία,Ενοποιημένη)
- Ροδούλα: Έτοιμάζει επένδυση 41 εκατ. ευρώ με συμμετοχή επενδυτικού fund
- United Airlines: Η μεγάλη αλλαγή στην οικονομική θέση
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








