Τράπεζες

Eurobank: Εκδίδει ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας για την άντληση 500 εκατ. ευρώ

Στο πλαίσιο της προοπτικής ενσωμάτωσης της Ελληνικής Τράπεζας

Στην έκδοση ομολόγου κατηγορίας υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) προχωρά σήμερα η Eurobank με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, γνωστών ως MREL, του ομίλου στο πλαίσιο και της προοπτικής ενσωμάτωσης της Ελληνικής Τράπεζας.

Στη βάση αυτή, η σημερινή έκδοση δεν είχε προαναγγελθεί, αλλά στοχεύει στην εμπροσθοβαρή κάλυψη των σχετικών υποχρεώσεων ενόψει της αύξησης των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού (risk weighted assets) που θα δημιουργήσει η απορρόφηση της κυπριακής τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank ελέγχει ήδη το 55,3% της Ελληνικής Τράπεζας και ο σχεδιασμός προβλέπει την πραγματοποίηση δημόσιας πρότασης για την πλήρη εξαγορά της.

Η εντολή για την έκδοση ομολόγου δόθηκε στις Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Nomura και Société Générale και, όπως επισημαίνεται, η έκδοση αναμένεται να βαθμολογηθεί με Βa1 (θετικό outlook) από τη Moody’s, με BB- (θετικό outlook) από την S&P και με BB (σταθερό outlook) από τη Fitch.

Με βάση τα στοιχεία 9μήνου, η Eurobank έχει καλύψει τον ενδιάμεσο στόχο για τα MREL κεφάλαια, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 23,69%, έναντι 23,19% που είναι η υποχρέωση για τις αρχές Ιανουαρίου του 2024. Η τράπεζα θα πρέπει, ωστόσο, έως τις αρχές του 2026 να διαθέτει δείκτη 27,77% και μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει στην έκδοση senior preferred τίτλων που αντιστοιχούν στο 5% των συνολικών κεφαλαίων της.

Για την Ελληνική Τράπεζα η υποχρέωση για τον MREL στόχο έως τα τέλη του 2025 έχει καθοριστεί στο 28,96% των στοιχείων του ενεργητικού που είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο και σύμφωνα με τα στοιχεία 6μήνου η υποχρέωση έχει καλυφθεί, με τον αντίστοιχο δείκτη να διαμορφώνεται στο 29,1%, αλλά η απορρόφησή της από τη Eurobank ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα σε ενοποιημένη βάση για τον όμιλο της Eurobank. Η κυπριακή τράπεζα προχώρησε τον Ιούλιο του 2022 στην έκδοση ενός senior preferred ομολόγου ύψους 100 εκατ. ευρώ 3ετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανάκλησης μετά την πάροδο δύο ετών και με τοκομερίδιο 9%, ενώ τον περασμένο Μάρτιο εξέδωσε ομόλογο χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 200 εκατ. ευρώ και διάρκειας 10 ετών με τοκομερίδιο 10,25%.

Σημειώνεται τέλος ότι, στο πλαίσιο της κάλυψης των στόχων MREL, στις αρχές του 2023 η Eurobank ολοκλήρωσε την έκδοση senior preferred ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 7%, ενώ ακολούθησε τον Ιούνιο αντίστοιχη έκδοση –ύψους 500 εκατ. ευρώ– από την Alpha Bank με τοκομερίδιο 6,88% και τον Ιούλιο από την Τράπεζα Πειραιώς με τοκομερίδιο 7,25%.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu