Τους λόγους για τους οποίους αν και υπήρξε κατακόρυφη πτώση της ζήτησης μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε άμεση και απότομη πτώση του πληθωρισμού, αναλύει η Eurobank.
Σύμφωνα με την καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάλυση υπό τον τίτλο “7 Ημέρες Οικονομίας”, η Eurobank τονίζει ότι συνέχιση του αποπληθωρισμού οδηγεί τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις στον να αναβάλουν τις καταναλωτικές και τις επενδυτικές τους δαπάνες.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί δυνάμεις ανάσχεσης στην αύξηση της συνολικής ζήτησης.
Σύμφωνα με τη Eurobank, παρά την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης, ιδίως από το 2009 μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε άμεση και απότομη πτώση του πληθωρισμού για τους παρακάτω λόγους:
1. Μείωση της προσφοράς λόγω αυξημένης φορολογίας.
2. Μείωση της προσφοράς λόγω μειωμένης παραγωγικότητας.
3. Μείωση της προσφοράς λόγω μείωσης του φυσικού κεφαλαίου.
4. Μειωμένος ανταγωνισμός στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών και στην αγορά εργασίας.
5. Υψηλό επίπεδο παραοικονομίας.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί κινδύνους για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσω ενεργοποίησης δυνάμεων ανάσχεσης στην αύξηση της συνολικής ζήτησης.
Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην περίπτωση που αναμένουν περαιτέρω πτώση στις τιμές τόσο των καταναλωτικών όσο και των κεφαλαιουχικών αγαθών ενδέχεται να οδηγηθούν σε μια κατάσταση αναμονής, δηλαδή να αναβάλλουν τις δαπάνες τους στο παρόν με στόχο να επωφεληθούν από την πτώση των τιμών στο μέλλον.
Επιπρόσθετα, το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της ζήτησης και θεωρώντας δεδομένη την προσφορά να πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο μείωσης των τιμών, δηλαδή ο αποπληθωρισμός στο παρόν δύναται να δημιουργήσει τους σπόρους για υψηλότερο αποπληθωρισμό στο μέλλον.
Ένα άλλο κανάλι (εκτός αυτού των προσδοκιών) μέσω του οποίου ο αποπληθωρισμός οδηγεί σε μείωση της ζήτησης είναι και η συνεπακόλουθη αύξηση των πραγματικών επιτοκίων που προκαλεί.
Οι επιλογές των φορέων της οικονομίας για κατανάλωση ή για επένδυση επηρεάζεται περισσότερο από το πραγματικό επιτόκιο και λιγότερο από το ονομαστικό.
Είτε έχουμε τον ρόλο των νοικοκυριών είτε έχουμε τον ρόλο των επιχειρήσεων, ενδιαφερόμαστε περισσότερο για το σύνολο των αγαθών (πραγματικό μέγεθος) που επιστρέφουμε στους δανειστές μας και όχι τόσο για το σύνολο των νομισματικών μονάδων.
Συνεπώς, η αύξηση του πραγματικού επιτοκίου αυξάνει το πραγματικό κόστος δανεισμού, μειώνει την παρούσα αξία των μελλοντικών ταμειακών ροών και ως εκ τούτου μειώνει την συνολική ζήτηση στην οικονομία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΤΑΔ: Παραχώρησε στην Περιφέρεια Αττικής με 1 εκατ. ευρώ το χρόνο το γήπεδο Tae Kwon Do
- Γαλλία: Περικοπές 40 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2026 και κατάργηση αργιών
- Ευρωπαϊκές αγορές: Πτώση στον απόηχο δασμών Τραμπ και πληθωρισμού ΗΠΑ
- ΕΕ: Δεν εγκρίθηκε το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Μπλόκο από Σλοβακία
- Ποια είναι τα 4 επενδυτικά σχέδια των 290 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν σε βιομηχανία και τουρισμό
- Τσάφος: Έρχεται δέσμη μέτρων για ρευματοκλοπές και ληξιπρόθεσμες οφειλές
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ΑΘΕ από Τετάρτη 16 Ιουλίου έως και Σάββατο 9 Αυγούστου
- ΣΕΤΠΕ: Νέος πρόεδρος ο Αναστάσιος Μάνος, CEO της Dotsoft
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις