Τράπεζες

Euronet: Από τη μία απειλεί ότι θα αποσύρει τα ATM’s ως μη βιώσιμα και από την άλλη θησαυρίζει

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Euronet Card Services, Ιωάννα Κρικελλή.

Υψηλά κέρδη και αποδόσεις που θα ζήλευαν πολλοί κλάδοι της οικονομίας για την εταιρεία που διαθέτει δίκτυο ATM's και POS με «αλμυρές» χρεώσεις

Την αντίδραση της εταιρείας Euronet, μιας εκ των παρόχων που διαθέτει δίκτυο ATM’s ανά την Ελλάδα, προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να νομοθετήσει τη δραστική μείωση των προμηθειών στις συναλλαγές των ATM’s. Μια απόφαση που είναι όχι απλά σωστή, αλλά αναγκαία και χαιρετίστηκε ακόμα και από κόμματα της αντιπολίτευσης και βεβαίως από την πλειοψηφία των συναλλασσομένων.

Ομως, η διευθύνουσα σύμβουλος της Euronet Card Services, όπως είναι η πλήρης επωνυμία της εταιρείας, Ιωάννα Κρικελλή, έκανε δηλώσεις στο Euro2day.gr. λέγοντας πως το πλαφόν που επέβαλε το υπουργείο θα καταστήσει μη βιώσιμο το μεγαλύτερο ποσοστό όλων των ΑΤΜ στην ελληνική επικράτεια, με άμεσες αρνητικές συνέπειες για τους κατοίκους και για τους επισκέπτες. Στις δηλώσεις της μιλάει για αυξημένα κόστη συντήρησης, ενοικίων κλπ. και προειδοποίησε ότι η «εσφαλμένα σχεδιασμένη παρέμβαση», θα οδηγήσει σε μαζική απόσυρση ΑΤΜ από νησιά και απομακρυσμένες περιοχές και θα περιορίσει την πρόσβαση σε μετρητά και θα επιφέρει πλήγμα στις τοπικές οικονομίες».

Είναι όμως έτσι;
Η απάντηση είναι όχι.
Ας δούμε γιατί:
Σχεδόν ταυτόχρονα με τις δηλώσεις της κυρίας Κρικελλή, η Euronet κυκλοφόρησε και μία ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να πραγματοποιούν δωρεάν αναλήψεις με κάρτες όλων των τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Γι΄αυτό το λόγο, συνεχίζει η ανακοίνωση, τους τελευταίους 18 μήνες η Euronet έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα όπως Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, Κρητικός, Χαλκιαδάκης, κ.α., για την πανελλαδική ανάπτυξη του δικτύου ΑΤΜ Χωρίς Χρέωση σε καταστήματά τους.

Οι δηλώσεις της κυρίας Κρικελλή σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της εταιρείας για δωρεάν αναλήψεις και την «αλήθεια των αριθμών» (σ.σ. θα δούμε πιο κάτω ποια είναι η αλήθεια των αριθμών), δημιουργούν ένα οξύμωρο σχήμα, που έχει μάλιστα δύο σκέλη:

  1. Η εταιρεία παραδέχεται ότι μπορούν να εγκατασταθούν ΔΩΡΕΑΝ ATM’s σε σούπερ μάρκετ, αρκεί κάποιος άλλος να αναλάβει το κόστος. Ας το αναλάβουν συνεπώς το κόστος οι τράπεζες, αφού οι συναλλασσόμενοι είναι πελάτες των τραπεζών. Και ας αναλάβει τις ευθύνες της η εποπτεύουσα αρχή, η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεώνοντας τις τράπεζες με ευρεία καταθετική βάση να εγκαθιστούν συγκεκριμένο αριθμό ATM’s.  Tο να κλείνουν τα καταστήματα οι τράπεζες και να πουλάνε και τα ATM’s σε τρίτους και να διώχνουν τον κόσμο από τα καταστήματα αυτό δεν λέγεται «παροχή υπηρεσίας».
    Το να δηλώνει όμως, η επικεφαλής της Euronet ότι δεν θα είναι βιώσιμα τα ATM’s της εταιρείας σε απομακρυσμένες περιοχές και στα νησιά και να κινδυνολογεί ότι αυτό θα έχει συνέπειες για τους κατοίκους, έρχεται σε αντίθεση με την ανακοίνωση της εταιρείας ότι διαθέτει και δωρεάν αναλήψεις.
    Σε ότι αφορά τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, να είστε σίγουροι η ότι  η πολιτεία ή κάποιος ιδιώτης με κοινωνικό πρόσημο, μπορούν να βρουν τρόπους να εγκαταστήσουν δωρεάν ATM’s. Σίγουρα, θα βρεθεί κάποιο κατάστημα, κάποιος χώρος σε δήμους, σχολεία, ακόμα και σε αστυνομικά τμήματα (θα είναι και ασφαλή τα ATM’s) χωρίς ενοίκιο.
    Το να χρεώνει η Euronet 4,95 ευρώ ανά συναλλαγή για ανάληψη, αλλαγή Pin ή μεταφορά χρημάτων, είναι προκλητικό και κάποιοι το χαρακτηρίζουν «αισχροκέρδεια».
  2. Συμπτωματικά την ημέρα που δημοσιεύτηκαν οι δηλώσεις της κυρίας Κρικελλή (Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025), δημοσιοποιήθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις της Euronet. Και τί έδειξαν; Εδειξαν ότι η εταιρεία είχε το 2024 έσοδα 81,35 εκατ. ευρώ (αντλεί έσοδα  από τη χρήση μετρητών μέσω των ATM’s και από την χρήση καρτών και POS και από τρεις γεωγραφικές αγορές εσωτερική 27,691 εκατ., ευρωπαϊκή 9,6 εκατ. και τρίτων χωρών 43,9 εκατ. ευρώ) και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 22,12 εκατ. ευρώ.
    Το 2023 τα έσοδα ήταν 74,89 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ήταν 20,29 εκατ. ευρώ. Αυτά τα νούμερα τα βλέπουν άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι  με τα κιάλια. Καθαρό περιθώριο κέρδους της τάξης του 27,19% είναι απλησίαστο ποσοστό για τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας. Όχι στην Ελλάδα, παντού σε αναπτυγμένες οικονομίες. Όχι, ομως για την παραπονούμενη Euronet, που κινδυνολογεί για περί μη βιωσιμότητας. Σε ότι αφορά τις επενδύσεις της εταιρείας με τζίρο 81,35 εκατ. ευρώ έκανε επενδύσεις μόλις 2,8% επί του τζίρου ή 2,3 εκατ. ευρώ.

    Υψηλή κερδοφορία 

Το πιο εντυπωσιακό όλων είναι ότι η κερδοφορία επιτυγχάνεται με μόλις 1,011 εκατ. ευρώ καταβεβλημένο κεφάλαιο. Δηλαδή ο μέτοχος έχει βάλει 1 εκατ. ευρώ και τα κέρδη, που επιτυγχάνει η εταιρεία κάθε χρόνο ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ. Συνεπώς από τα μερίσματα και μόνο, ο μέτοχος, η αμερικανική Euronet Worldwide Inc, έχει βγάλει πολλαπλώς την επένδυσή της. Από τα κέρδη του 2024, η διοίκηση προτείνει τη διανομή μερίσματος 22,12 εκατ. ευρώ στο μέτοχο. Ακόμα και η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (συμπεριλαμβανομένων αποθεματικών και κερδών προηγουμένων χρήσεων) είναι υψηλή 70% το 2024 και 84% το 2023. Αυτά τα νούμερα είναι σπάνια.

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις της διοίκησης για εφέτος δηλαδή το 2025, η κυρία Κρικελλή προβλέπει (πριν την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών) ότι τo μικτό περιθώριο κέρδους θα παραμείνει υψηλό γύρω στο 43-45%, το δε αποτέλεσμα προ φόρων αναμένεται κοντά στα επίπεδα του 2024.

Εκτός των άλλων, η εταιρεία έχει συνάψει και ομολογιακό δάνειο με τη μητρική (Euronet Worldwide Inc.,μέσω της θυγατρικής στην Ολλανδίαα , FT SERVICES HOLDING B.V) και ο μέτοχος αντλεί εκτός από τα μερίσματα και έσοδα τόκων από τα δάνεια.

Εδώ οι δηλώσεις της κυρίας Κρικελλή στο Euro2day, με τίτλο δημοσιεύματος «Euronet: Κίνδυνος μαζικής απόσυρσης ΑΤΜ σε νησιά»

Και ακολουθεί η ανακοίνωση της Euronet με άλλες δηλώσεις της κυρίας Κρικελλή, για τις δωρεάν συναλλαγές:

Η Euronet ανακοινώνει ότι τους τελευταίους 18 μήνες έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα όπως Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, Κρητικός, Χαλκιαδάκης, κ.α., για την πανελλαδική ανάπτυξη του Δικτύου ΑΤΜ Χωρίς Χρέωση σε καταστήματά τους.

Η τοποθέτηση των νέων ΑΤΜ ξεκίνησε από το 2024 και ήδη αριθμεί περισσότερα από 200 σημεία σε όλη τη χώρα. Το έργο εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς, με στόχο να ξεπεράσει τα 500 ΑΤΜ έως το τέλος του 2025, στο πλαίσιο των στρατηγικών συνεργασιών που έχουν συναφθεί. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κάλυψηαστικών περιοχών, προαστίων και απομακρυσμένων περιοχών της περιφέρειας, όπου η πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες είναι περιορισμένη.

Η πρωτοβουλία αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς συμπίπτει με τα νέα κυβερνητικά μέτρα που καταργούν τις χρεώσεις για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας ή τρίτου παρόχου, διευκολύνοντας την πρόσβαση των συμπολιτών μας σε μετρητά και υποστηρίζοντας την ταχύτερη ανάπτυξη του συγκεκριμένου δικτύου ΑΤΜ χωρίς χρέωση. Η Euronet, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της κοινωνίας, αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην ενίσχυση της δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών σε μετρητά, χωρίς επιπλέον κόστος.

Ιδιαίτερη αξία στην πρωτοβουλία αυτή προσδίδει η ενεργός συμμετοχή των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, που με την κοινωνική τους ευαισθησία και δέσμευση υποστηρίζουν την ευρύτερη πρόσβαση των πολιτών σε μετρητά χωρίς χρέωση. Η συνεργασία αυτή ενισχύει τον κοινό στόχο για μια πιο δίκαιη και προσβάσιμη τραπεζική εμπειρία, αναδεικνύοντας το ρόλο των αλυσίδων ως πυλώνες κοινωνικής υπευθυνότητας. Οι συνεργασίες με τις κορυφαίες αλυσίδες λιανικής αποτελούν ισχυρό πολλαπλασιαστή στην υλοποίηση αυτής της αποστολής, τοποθετώντας τα ΑΤΜ Χωρίς Χρέωση εκεί που οι πολίτες κινούνται καθημερινά — στα σημεία που συνδυάζουν εξυπηρέτηση και προσβασιμότητα.

Το δίκτυο της Euronet δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να πραγματοποιούν δωρεάν αναλήψεις με κάρτες όλων των τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, άμεσα και χωρίς επιπλέον κόστος, στα καταστήματα που επισκέπτονται καθημερινά.

«Οι συμφωνίες αυτές αποτελούν ένα καθοριστικό βήμα για την προσφορά δωρεάν πρόσβασης σε μετρητά, δίπλα στον πολίτη, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος. Μέσα από στρατηγικές συνεργασίες με τις μεγαλύτερες αλυσίδες supermarket, στηρίζουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και συμβάλλουμε στη χρηματοοικονομική ένταξη όλων», δήλωσε η κα Ιωάννα Κρικελλή, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Euronet Card Services.

Με περισσότερα από 2.300 ΑΤΜ εκτός τραπεζικών καταστημάτων, η Euronet διαθέτει σήμερα το μεγαλύτερο ανεξάρτητο δίκτυο ΑΤΜ στην Ελλάδα και συνεχίζει να επενδύει στην ταχεία, δίκαιη και κοινωνικά υπεύθυνη επέκταση των υπηρεσιών της για ισότιμη πρόσβαση σε μετρητά για όλους.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu