Σε σύγκριση με το 2022 κατέγραψαν αύξηση 1,4% - Πρώτη η Σουηδία με 66,4%
Το 2023, το 24,5% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ προήλθε από ανανεώσιμες πηγές , αυξημένο κατά 1,4% σε σύγκριση με το 2022. Το μερίδιο αυτό είναι 18 ποσοστιαίες μονάδες (pp) λιγότερο από την επίτευξη του στόχου του 2030 (42,5%), που θα απαιτούσε ετήσια μέση αύξηση 2,6 π.μ. από το 2024 έως το 2030, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Η Σουηδία κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με τα δύο τρίτα (66,4%) της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας να προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές το 2023. Η Σουηδία βασιζόταν κυρίως στα στερεά βιοκαύσιμα, τα υδροηλεκτρικά και τα αιολικά. Η Φινλανδία ακολούθησε με 50,8%, βασιζόμενη επίσης σε στερεά βιοκαύσιμα, αιολικά και υδροηλεκτρικά, ενώ η Δανία ήρθε στην τρίτη θέση με 44,9%, με το μεγαλύτερο μέρος της ανανεώσιμης ενέργειας να προέρχεται από στερεά βιοκαύσιμα και αιολική ενέργεια.
Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο με 25,6% συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας
Τα χαμηλότερα μερίδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (11,6%), στο Βέλγιο (14,7%) και στη Μάλτα (15,1%).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ευρώπη Holdings: Αυξημένα έσοδα στα 18,786 εκατ. ευρώ το α΄εξάμηνο
- Lamda Development: Στα 128 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α΄εξάμηνο
- Χρηματιστήριο: Νέες απώλειες 0,69% και κάτω από τις 1.020 μονάδες – Βουτιά 8,11% από Credia Bank
- Premia Properties: Πώληση ιδίων μετοχών 2,1 εκατ. ευρώ στην Airtours Resort Ownership Espana
- Κλειστή η οδός Αθηνάς για όλα τα οχήματα 20 και 21 Σεπτεμβρίου
- Φθινόπωρο περικοπών και απολύσεων σε Ford και Bosch
- Η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά μείωσε τα επιτόκια στο 2,5% υπό το βάρος των δασμών Τραμπ
- Reuters: Η κυβέρνηση Τραμπ ενέκρινε την πρώτη βοήθεια σε όπλα για την Ουκρανία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις