Στο 75,8% ήταν το ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ το 2024 - Η Ελλάδα έρχεται δεύτερη με 33% στις γυναίκες με περισσότερα προσόντα σε δουλειές που δεν το απαιτούν
Δεύτερη στα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης στην ΕΕ ήταν η Ελλάδα με 69,3% το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ οι Ελληνίδες έρχονται δεύτερες με 33% καθώς έχουν περισσότερα προσόντα σε σχέση με τη δουλειά που κάνουν.
Το 2024, το 75,8% (197,6 εκατομμύρια άτομα) των ατόμων ηλικίας 20 έως 64 ετών στην ΕΕ απασχολούνταν και είναι το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε από την αρχή των μετρήσεων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής το 2009.
Το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) σε σύγκριση με το 2023 και 1,220 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης καταγράφηκαν στην Ολλανδία (83,5%), στη Μάλτα (83,0%) και στην Τσεχία (82,3%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιταλία (67,1%), στην Ελλάδα (69,3%) και στη Ρουμανία (69,5%).
Περισσότερες γυναίκες έχουν περισσότερα προσόντα από τους άνδρες
Το 2024, το ποσοστό εργαζομένων με περισσότερα προσόντα (σ.σ. τριτοβάθμια εκπαίδευση) σε δουλειές που δεν το απαιτούν στην ΕΕ ήταν 21,3%, με 20,5% για τους άνδρες και 22,0% για τις γυναίκες.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, το ποσοστό με περισσότερα προσόντα ήταν υψηλότερο στην Ισπανία (35,0%), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (33,0%) και την Κύπρο (28,2%).
Εν τω μεταξύ, τα χαμηλότερα ποσοστά κατέγραψαν το Λουξεμβούργο (4,7%), η Κροατία (12,6%) και η Τσεχία (12,8%).
Σε 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ, οι γυναίκες είχαν υψηλότερα ποσοστά σε περισσότερα προσόντα από τους άνδρες, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στην Ιταλία (7,7 ποσοστιαίες μονάδες), τη Σλοβακία (6,4 ποσοστιαίες μονάδες) και τη Μάλτα (5,3 ποσοστιαίες μονάδες).
Ωστόσο, σε 6 χώρες της ΕΕ, οι άνδρες είχαν υψηλότερα ποσοστά σε περισσότερα προσόντα, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Λιθουανία (5,2 ποσοστιαίες μονάδες), τη Λετονία (2,6 ποσοστιαίες μονάδες) και την Εσθονία (2,5 ποσοστιαίες μονάδες).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πιερρακάκης από Ecofin: Υποστηρίζουμε το ψηφιακό ευρώ
- Ρολόγια IANOS δώρισε το Ίδρυμα Λασκαρίδη στους «ΟΥΚάδες»
- ΟΗΕ: Η νέα προθεσμία Τραμπ για τους δασμούς παρατείνει την αστάθεια
- Vodafone – Generation Next: Ολοκληρώθηκε ο 3ος κύκλος δωρεάν μαθημάτων STEAM για 400 εκπαιδευτικούς
- Βουλγαρία: Ανάβει “πράσινο φως” από τις Βρυξέλλες για ένταξή της στη ζώνη του ευρώ
- BNP Paribas: Τιμή στόχος 58 ευρώ και σύσταση “buy” για Metlen
- ΕΛΣΤΑΤ: Νέα μείωση στις εξαγωγές αλλά πολύ μεγαλύτερη (14,7%) στις εισαγωγές τον Μάιο 2025
- ΕΛΑΣ: Φάρσα ο ύποπτος φάκελος που εντοπίστηκε στη Βουλή
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις