Στο μισό οι εισαγωγές από Ρωσία λόγω πολέμου
Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, η ΕΕ εισήγαγε ενεργειακά προϊόντα αξίας 35,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούν σε συνολικά 65 εκατομμύρια τόνους. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022, οι εισαγωγές μειώθηκαν τόσο σε αξία (-49,1%) όσο και σε καθαρή μάζα (-11,3%).
Οι εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων αποτέλεσαν το 17,7% του συνόλου των εισαγωγών της ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2023. Από το 2019 έως το 2023, σημειώθηκαν σημαντικές διακυμάνσεις στο μερίδιο αυτό, οι οποίες μπορούν να αποδοθούν κυρίως στην έντονη μεταβλητότητα των τιμών των ενεργειακών προϊόντων.
Το μερίδιο των πετρελαιοειδών στο σύνολο των εισαγωγών της ΕΕ αυξήθηκε από 9,1% το 2021 σε 11,0% το 2022 και παρέμεινε στο 10,6% τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023. Σημαντικότερες διακυμάνσεις παρατηρήθηκαν για το φυσικό αέριο, το οποίο αυξήθηκε από 5,1% το 2021 σε 10,8% το 2022, προτού μειωθεί σε 6,5% τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023.
Συγκρίνοντας το τρίτο τρίμηνο του 2022 με το τρίτο τρίμηνο του 2023, οι εισαγωγές πετρελαιοειδών παρέμειναν σταθερές, ενώ οι εισαγωγές φυσικού αερίου μειώθηκαν σημαντικά (από 13,1% σε 5,2%).
Source dataset: Comext and Eurostat estimates
Νορβηγία και Ηνωμένες Πολιτείες οι βασικοί προμηθευτές ενέργειας
Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών πετρελαίου της ΕΕ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023 προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες (17,7%), ακολουθούμενο από τη Νορβηγία (13,7%) και το Καζακστάν (8,2%).
Σχεδόν το ήμισυ του φυσικού αερίου σε αέρια μορφή προήλθε από τη Νορβηγία (48,6%). Ακολούθησε η Αλγερία με 17,8%, μπροστά από τη Ρωσία (16,0%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (10,5%).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν σχεδόν το ήμισυ του εισαγόμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου (48,5%), μπροστά από το Κατάρ (14,0%), την Αλγερία (10,1%) και τη Ρωσία (8,8%).
Το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων της ΕΕ μειώνεται μετά τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Το τρίτο τρίμηνο του 2022, η Ρωσία αντιπροσώπευε το 14,5% του συνόλου των εισαγωγών ενεργειακών προϊόντων της ΕΕ, ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2023 αντιπροσώπευε το 6,5% του συνόλου των εισαγωγών ενέργειας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Νίκος Οικονομόπουλος: Από τραγουδιστής, ξενοδόχος
- Changan Ηellas: Και επίσημα στην Ελλάδα η Changan μέσω AutoHellas
- Τι κομίζουν τα τέσσερα νέα μέλη της κυβέρνησης μετά το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
- Παράταση υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις Επιχειρήσεις»
- Παράταση στα Προγράμματα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»
- Φωτιά τώρα σε εργοστάσιο στα Μέγαρα
- Δημοσιεύτηκε η λίστα με οφειλέτες που χρωστούν από 150.000 ευρώ και πάνω στο δημόσιο
- Το Ισραήλ παραδέχεται ότι σκότωσε Παλαιστίνιους αμάχους
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις