Η συμμετοχή των ΑΠΕ κατέγραψε αύξηση 3,8% σε σχέση με το γ τρίμηνο του 2024 - Η Δανία, με 95,9%, είχε το υψηλότερο μερίδιο ΑΠΕ
Το γ΄ τρίμηνο του 2025, το 49,3% της καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη στην ΕΕ προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), σημειώνοντας αύξηση 3,8% σε σύγκριση με το 47,5% που καταγράφηκε το ίδιο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την Eurostat.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2025, η Δανία, με 95,9%, είχε το υψηλότερο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθούμενη από την Αυστρία (93,3%) και την Εσθονία (85,6%). Η Ελλάδα κατέγραψε ποσοστό 49% συμμετοχής των ΑΠΕ.
Τα χαμηλότερα μερίδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταγράφηκαν στη Μάλτα (16,6%), την Τσεχία (19,7%) και τη Σλοβακία (21,1%).

Σε 21 χώρες της ΕΕ, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2025. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφηκαν στην Εσθονία (+20,6%), τη Λετονία (+18,9 π.μ.) και την Αυστρία (+16,3 π.μ.).
Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές προέρχεται από ηλιακή ενέργεια (38,3%), αιολική ενέργεια (30,7%) και υδροηλεκτρική ενέργεια (23,3%), ακολουθούμενη από καύσιμα ανανεώσιμα καύσιμα (7,2%) και γεωθερμική ενέργεια (0,5%).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Νέα αύξηση τιμών στα εισιτήριά της εκτιμά η Ryanair
- Ισπανία: Νέα βλάβη σε σιδηροδρομική διαδρομή τρένου και απόφαση για μείωση ταχύτητας
- Επιταχύνει η Γαλλία τις ενέργειες για απαγόρευση των social media σε παιδιά
- Εφορία: Κανονικά το πρόστιμο για εκπρόθεσμη δήλωση μίσθωσης χωρίς Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης
- Άλμα 13% για το ασήμι, έφτασε στα 114 ανά ουγγιά
- Volkswagen: Πρώτη και στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη το 2025
- Ευρωπαϊκές αγορές: Με μεικτά πρόσημα και το βλέμμα στη Fed
- Έκλεισαν τα σύνορα της Β. Μακεδονίας οι οδηγοί φορτηγών
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








