Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Δανία (42,0%), τη Φινλανδία (37,8%) και τη Σουηδία (35,0%)
Το 2025, το 20% των επιχειρήσεων της ΕΕ με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους χρησιμοποίησαν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) για τη διεξαγωγή των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, παρουσιάζοντας μια σταθερή αύξηση 6,5% από 13,5% το 2024, σύμφωνα με την Eurostat.
Σε σύγκριση με το 2021 (7,7%) και το 2023 (8,1%), η χρήση τεχνολογιών ΤΝ γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ των επιχειρήσεων της ΕΕ.
Τα υψηλότερα μερίδια αυτών των επιχειρήσεων το 2025 καταγράφηκαν στη Δανία (42,0%), τη Φινλανδία (37,8%) και τη Σουηδία (35,0%). Στο άλλο άκρο ήταν η Ρουμανία (5,2%), η Πολωνία (8,4%) και η Βουλγαρία (8,5%).
Σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ κατέγραψαν αυξήσεις στο μερίδιο των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Δανία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση (+14,5 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (+13,5 ποσοστιαίες μονάδες) και τη Λιθουανία (+12,5 ποσοστιαίες μονάδες).

Η πιο συνηθισμένη χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις της ΕΕ ήταν η ανάλυση της γραπτής γλώσσας (11,8%). Ακολουθούσε η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία εικόνων, βίντεο, ήχου/ήχου (9,5%), γραπτής ή προφορικής γλώσσας (8,8%) και για τη μετατροπή της προφορικής γλώσσας σε μορφή αναγνώσιμη από μηχανές (7,2%).
Σε σύγκριση με το 2024, η χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης που αυξήθηκε περισσότερο το 2025 ήταν η ανάλυση της γραπτής γλώσσας (+4,9 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενη από τη δημιουργία γραπτού ή προφορικού λόγου (+3,4%).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Παπασταύρου στη Βουλή: Οι 4 άξονες της ενεργειακής πολιτικής, με το βάρος σε υποδομές και δίκτυα
- Ο Χρήστος Τσίτουρας Διοικητής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας
- Ελβετία: Αμετάβλητα στο 0% τα επιτόκια από την Κεντρική Τράπεζα
- ΤτΕ: Επιβράδυνση αύξησης ενοικίων γραφείων +0,3% και καταστημάτων +0,4% το α΄ εξάμηνο 2025
- ΔΥΠΑ: Από 17/12 οι προπληρωμές επιδομάτων και Δώρου Χριστουγέννων
- Eurostat: Στο 49,3% η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ το γ΄ τρίμηνο – Στο 49% η Ελλάδα
- ΕΛΣΤΑΤ: Οριακή μείωση (0,1%) στις νέες άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων τον Νοέμβριο 2025
- ΕΚΤ: Απλοποιεί κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας στις μεγάλες τράπεζες, μειώνει την εποπτική πίεση στις μικρές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








