Αγορές

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ποδαρικό ο Δεκέμβριος με κέρδη

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1% με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να σημειώνει άλμα 4,2%

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις άρχισαν τον Δεκέμβριο οι ευρωπαϊκές αγορές, παίρνοντας ώθηση από τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα από το μέτωπο του πληθωρισμού, δεδομένης και της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1% με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να σημειώνει άλμα 4,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,01% στις 7.529 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,12% στις 16.397 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,48% στις 7.346 μονάδες.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν επανειλημμένα κάμψει τις προσδοκίες των επενδυτών για μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, επιμένοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί πότε μπορεί να έρθουν. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία οδήγησαν τους αναλυτές της αγοράς να εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και ίσως να εξετάσει μια πρώτη μείωση των επιτοκίων από τον Απρίλιο.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση Nationwide Price Index. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,2%. Η μέση τιμή κατοικίας στη χώρα υπολογίστηκε στις 258.557 στερλίνες, χαμηλότερα από τις 259.423 στερλίνες τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, ο μεταποιητικός κλάδος της ευρωζώνης συνέχισε να αποδυναμώνεται τον Νοέμβριο, αν και εμφανίστηκαν ορισμένα θετικά σημεία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του δείκτη προμηθειών από την HCOB και την S&P Global.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu