Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 0,19%, κλείνοντας στις 645,75 μονάδες
Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η σημαντική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου ενίσχυσε το επενδυτικό κλίμα. Οι πιέσεις στον «μαύρο χρυσό» αποδόθηκαν στις ενδείξεις αποκλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 0,19%, κλείνοντας στις 645,75 μονάδες. Ο κλάδος του λιανεμπορίου συγκαταλέχθηκε στους ισχυρότερους της συνεδρίασης, ενώ στον αντίποδα οι ενεργειακές μετοχές δέχθηκαν πιέσεις, ακολουθώντας την πτώση του πετρελαίου.
Η TotalEnergies υποχώρησε κατά 1,9% και η Shell κατέγραψε απώλειες 1%. Σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές της Goldman Sachs, ο Stoxx 600 κινείται προς την ισχυρότερη αύξηση κερδών πρώτου εξαμήνου των τελευταίων τριών ετών.
Στις επιμέρους αγορές, ο γερμανικός DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 1,17% και έκλεισε στις 25.384 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,40%, στις 8.406 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,43% και διαμορφώθηκε στις 10.782 μονάδες. Ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο πρόσθεσε 0,49%, φτάνοντας τις 52.056 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,80%, στις 19.742 μονάδες.
Σε επίπεδο μετοχών, η SAP ενισχύθηκε κατά 8%, διευρύνοντας τα κέρδη που ακολούθησαν την αισιόδοξη ανακοίνωση αποτελεσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας.
Άνοδο 5% κατέγραψε και η Vodafone, μετά την ανακοίνωση ισχυρότερης του αναμενομένου αύξησης των εσόδων από υπηρεσίες.
Στον αντίποδα, η ASML υποχώρησε κατά 8,7%, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου. Οι πιέσεις στη μετοχή της ολλανδικής εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού ημιαγωγών ακολούθησαν δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο κινεζική κρατική επιχείρηση έχει ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή ορισμένων μηχανημάτων κατασκευής τσιπ.
Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και να θέσει σε κίνδυνο μέρος των πωλήσεων της ASML στην κινεζική αγορά, σύμφωνα με το Bloomberg.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Με απόδοση 7,875% δανείστηκε η Aktor 300 εκατ. ευρώ
- Aktor: Άντλησε 650 εκατ. ευρώ – Υπερκάλυψη 3,4 φορές στην αύξηση κεφαλαίου
- Τραμπ στο Axios: Είμαι έτοιμος για «ισχυρή στρατιωτική δράση» εάν αποτύχουν οι συνομιλίες με το Ιράν
- AKTOR Α.Ε. ΣΥΜ/ΧΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ 57,777,778 ΝΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ & ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΛΗΘΕΝΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
- ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ ΠΡΟΦΙΛ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 29ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2026
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη με ώθηση από την αποκλιμάκωση στο πετρέλαιο – Πτώση 8,7% για ASML
- AKTOR Α.Ε. ΣΥΜ/ΧΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΝΕΩΝ, ΚΟΙΝΩΝ, ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΨΗΦΟΥ ΑΥΛΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ, ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΤΗΣ «ΑΚTOR ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ»
- Bally’s Intralot: Νέα χρηματοδότηση 261,78 εκατ. λιρών για εξαγορές και αναχρηματοδότηση
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







