Συμφώνησαν στην κατάργηση του κανόνα που δεν επιβάλει δασμό στα δέματα έως 150 ευρώ - Αναζητείται ενδιάμεση λύση για το 2026 έως την πλήρη εφαρμογή το 2028
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να καταργήσουν τον κανόνα που επιτρέπει την είσοδο εμπορευμάτων αξίας κάτω των 150 ευρώ χωρίς την επιβολή δασμών, στοχεύοντας κυρίως στις εισαγωγές ειδών fast fashion των κινεζικών κολοσσών ηλεκτρονικού εμπορίου(Shein – Temu).
Με την αλλαγή αυτή, οι σχετικοί τελωνειακοί δασμοί θα εφαρμόζονται σε όλα τα αγαθά που εισέρχονται στην Ε.Ε., ευθυγραμμίζοντας το σύστημα με τους υφιστάμενους κανόνες για τον ΦΠΑ στα εισαγόμενα αγαθά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου νέος κανόνας θα αρχίσει να εφαρμόζεται μόλις τεθεί σε λειτουργία ο κόμβος των τελωνειακών δεδομένων της Ε.Ε., η προτεινόμενη κεντρική πλατφόρμα της Ε.Ε. για την αλληλεπίδραση με τα τελωνεία και την ενίσχυση των ελέγχων – επί του παρόντος αναμένεται το 2028. Ο κόμβος βρίσκεται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο μιας ευρύτερης θεμελιώδους μεταρρύθμισης του τελωνειακού πλαισίου της Ε.Ε. Οι δυνατότητές του, οι οποίες θα επιτρέπουν τον υπολογισμό και την κοινοποίηση της τελωνειακής οφειλής ανά τεμάχιο, θα επιτρέπουν στις τελωνειακές αρχές σε ολόκληρη την Ε.Ε. να εφαρμόζουν το πλήρες τελωνειακό καθεστώς σε μικρά δέματα που εισέρχονται στην Ε.Ε.
Ως αποτέλεσμα του ισχύοντος κανόνα, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι έως και το 65% των μικρών δεμάτων που εισέρχονται στην Ε.Ε. υποτιμώνται για την αποφυγή των τελωνειακών δασμών κατά την εισαγωγή. Εκτός από την επίδρασή του στην ανταγωνιστικότητα των εταιρειών της Ε.Ε., το κατώτατο όριο έχει επίσης εγείρει περιβαλλοντικές ανησυχίες, δεδομένου ότι οι εταιρείες εκτός Ε.Ε. έχουν κίνητρο να χωρίζουν τις αποστολές σε μεμονωμένα δέματα όταν στέλνουν αγαθά στην Ένωση. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το 91% όλων των αποστολών ηλεκτρονικού εμπορίου αξίας κάτω των 150 ευρώ θα έχει προέλθει από την Κίνα το 2024.
Μεταβατική λύση έως το 2028
Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης, το Συμβούλιο ανέλαβε επίσης σήμερα τη δέσμευση να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας απλής, προσωρινής λύσης για την επιβολή δασμών στα εν λόγω εμπορεύματα το συντομότερο δυνατό το 2026 και μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο κόμβος τελωνειακών δεδομένων το 2028. Οι εργασίες για την ανάπτυξη της λύσης θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες.
Καφούνης: Σημαντική νίκη για το εμπόριο η δασμολόγηση από την ΕΕ των δεμάτων μικρής αξίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Καταστήματα: Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά μέχρι το τέλος του 2025
- Lidl Ελλάς: Ανακηρύχθηκε «HR Team of the Year» στα HR Awards 2025
- Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ερχόμενη Πέμπτη η κατάθεση του «φραπέ» και του «χασάπη»
- Eυρωπαϊκές αγορές: Ρευστοποιήσεις μετά τα δύο διαδοχικά ρεκόρ
- Intralot: Νέο 10ετές συμβόλαιο με τη Λοταρία της Πολιτείας του Άρκανσο
- Ευρωκοινοβούλιο: Πέντε παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο για τον κοινό φόρο σε πολυεθνικές εταιρείες
- «Εξοικονομώ 2025»: Αυξάνεται κατά 490,269 εκατ. ευρώ, στα 924,269 εκατ. ευρώ
- Καφούνης: Σημαντική νίκη για το εμπόριο η δασμολόγηση από την ΕΕ των δεμάτων μικρής αξίας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









