Αγορές

Eυρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Επιφυλακτικότητα και μικτά πρόσημα

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,01%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 2,4%

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, στη σκιά της ανόδου του χρυσού και του bitcoin, με τις εκτιμήσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής να κυριαρχούν στις κινήσεις των επενδυτών, με το βλέμμα σαφώς στο 2024.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,01%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 2,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,22% στις 7.512 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,04% στις 16.404 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,18% στις 7.332 μονάδες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τιμή του χρυσού έσπασε ιστορικό ρεκόρ – Εφθασε τα 2.148 δολάρια ανά ουγγιά

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2020, εν μέσω της πανδημίας.

Παρά το γεγονός ότι ο Νοέμβριος έδωσε νέα ώθηση στις αγορές παγκοσμίως, δεν είναι λίγα τα κεφάλαια που αναζητούν καταφύγιο στο χρυσό, υπό την προοπτική της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής. Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν νέο υψηλό ρεκόρ σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, με τις τιμές spot να ξεπερνούν τα 2.100 δολάρια.

Οι αναλυτές αποδίδουν αυτήν την κίνηση στη γεωπολιτική αβεβαιότητα, το πιθανό ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ και τις ενδεχόμενες μειώσεις των επιτοκίων ως περαιτέρω καταλύτες για τον χρυσό.

Στα μάκρο της ημέρας, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,8 μονάδες στις -16,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη Sentix. Οι οικονομικές προσδοκίες αυξήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη φορά κατά 0,2 μονάδες και διαμορφώθηκαν στις -9,8 μονάδες. Ωστόσο, ο δείκτης της τρέχουσας κατάστασης βελτιώθηκε σημαντικά κατά 3,3 μονάδες και διαμορφώθηκε στο -23,5. 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu