Διεθνή

Fed: Δεν αύξησε τα επιτόκια αλλά υπονόησε ότι θα παρεμείνουν ψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

O προέδρος της FED, Jerome Powell

Οι αγορές περίμεναν αυτή την απόφαση

Διατήρηση των επιτοκίων στο τρέχον εύρος 5,25% – 5,5% – που είναι το υψηλότερο των τελευταίων 22 ετών – αποφάσισε στη συνεδρίαση της 20ης Σεπτεμβρίου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), παγώνοντας, αν και με επιφύλαξη, το έργο της νομισματικής σύσφιξης.
Η  Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια ενώ άφησε κάποιες πιθανότητες περί νέας αύξησης 0,25% πριν από το τέλος του έτους.
Παράλληλα, οι μειώσεις που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν μάλλον θα είναι λιγότερες και μικρότερες του αναμενομένου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της, η προαναφερόμενη τελική αύξηση, εάν πραγματοποιηθεί, θα γίνει στον τρέχοντα κύκλο, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο 12 επιτοκιακών αυξήσεων από τότε που ξεκίνησε η νομισματική σύσφιξη στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2022.
Πάντως, οι αγορές είχαν προεξοφλήσει πλήρως την κίνηση της Fed, γεγονός που διατήρησε το επιτόκιο των κεφαλαίων Fed στο εύρος μεταξύ 5,25%-5%, το υψηλότερο των τελευταίων 22 ετών.
Σημειώνεται πως το επιτόκιο της Fed καθορίζει τι χρεώνουν οι τράπεζες η μία στην άλλη για δανεισμό μίας ημέρας, αλλά ως κόστος χρήματος διαχέεται σε πολλές μορφές καταναλωτικού χρέους.

Από την άλλη, παρά τη βεβαιότητα της μη αύξησης στην αγορά υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα ως προς του πού «το πάνε» οι Αμερικανοί policymakers.
Κρίνοντας από έγγραφα που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη, φαίνεται πως κατευθυνόμαστε προς πιο περιοριστική πολιτική, με λίγο υψηλότερο μέγιστο επιτόκιο, το οποίο θα διατηρηθεί για μεγαλύτερο του αναμενομένου χρονικό διάστημα.

Βάσει του dot-plot της Fed, υπάρχει η ισχυρή πιθανότητα άλλης μίας αύξησης φέτος, την οποία θα ακολουθήσουν δύο μειώσεις επιτοκίων το 2024 – δύο λιγότερες από ό,τι υποδείχθηκε κατά την τελευταία ενημέρωση τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, από τους 19 συμμετέχοντες στη συνεδρίαση της Fed, 12 ζητούν άλλη μία επιτοκιακή αύξηση ενώ 7 τάσσονται «κατά».
Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόβλεψη για το επιτόκιο των Fed Funds κινήθηκε επίσης υψηλότερα για το 2025, με τη διάμεση προοπτική στο 3,9%, έναντι 3,4% προηγουμένως.
Τα μέλη της FOMC (Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς της Fed) επεσήμαναν πως μακροπρόθεσμα, ήτοι μέχρι το 2026, το επιτόκιο κεφαλαίων θα διαμορφωθεί στο 2,9%.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα περιοριστικό εύρος, πολύ μακριά από αυτό που η Fed θεωρεί «ουδέτερο», όπερ σημαίνει πως η οικονομία θα αργήσει να χαλαρώσει…
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η επιτροπή έδωσε μία μακρινή προοπτική για το 2026.
Το μακροπρόθεσμο αναμενόμενο ουδέτερο επιτόκιο διατηρήθηκε στο 2,5%.
Πέρα από τις προβλέψεις για τα επιτόκια, τα μέλη της FOMC αναθεώρησαν απότομα τις προσδοκίες τους για την οικονομική ανάπτυξη το 2023, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,1%, ήτοι σε υπερδιπλάσια επίπεδα από την εκτίμηση του Ιουνίου και ενδεικτικό ότι τα μέλη δεν προβλέπουν ύφεση σύντομα.

Οι προοπτικές του ΑΕΠ για το 2024 αυξήθηκαν στο 1,5%, από 1,1%.
Ο αναμενόμενος ρυθμός πληθωρισμού, όπως μετράται από τον δείκτη τιμών των βασικών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, κινήθηκε επίσης χαμηλότερα, στο 3,7%, μειωμένος κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο, όπως και οι προοπτικές για την ανεργία, που τώρα εκτιμώνται στο 3,8%, έναντι 4,1% προηγουμένως.
Η FOMC υποστήριξε ότι η οικονομική δραστηριότητα «επεκτείνεται με σταθερούς ρυθμούς», σε σύγκριση με τη λέξη «μέτρια», η οποία είχε χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες δηλώσεις.
Σημείωσε επίσης ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας «έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένουν ισχυρή».
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη ρητορική που περιέγραφε την εικόνα της απασχόλησης ως «στιβαρή».
Η εικόνα των θέσεων εργασίας ήταν σταθερή, με ανεργία 3,8% ελαφρώς υψηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Εκτός από τη διατήρηση των επιτοκίων σε σχετικά υψηλά επίπεδα, η Fed συνεχίζει να μειώνει τα ομόλογα που διακρατά (QT), μια διαδικασία που μείωσε τον ισολογισμό της κατά περίπου 815 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιούνιο του 2022.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν επίσης βελτιωθεί, αν και ο ετήσιος ρυθμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed.
Ο δείκτης της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο έδειξε πως ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, τρέχει με ρυθμό 4,2%.

Από τα παραπάνω προκύπτουν ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιτύχει την ήπια προσγείωση, μειώνοντας τον πληθωρισμό και, ταυτόχρονα, αποφεύγοντας την ύφεση. Βέβαια, το μέλλον είναι αβέβαιο και οι αξιωματούχοι της Fed επιμένουν να αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς σε ό,τι αφορά τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Στα νέα της FED οι τιμές των μετοχών σημείωσαν μεικτές τάσεις. Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς ο Dow JOnes είχε κέρδη 0,34% ανώ S&P 500 και Nasdaq είχαν αρνητικό πρόσημο 0,17% και 0,44% ατίστοιχα.

close menu