"Yπάρχουν περιπτώσεις που αφορούν πριν τον νέο ποινικό κώδικα"
Στις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί σχετικά με τη διάταξη που αφορά τη δημοσιοποίηση των δικών, αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος έχει θεσπιστεί για την «προστασία των κατηγορουμένων».
Όπως εξήγησε ο υπουργός, στη διάταξη που ισχύει 22 χρόνια και προβλέπει την απαγόρευση της τηλεοπτικής μετάδοσης των δικών, προστέθηκε και απαγόρευση μέσω ίντερνετ.
Αναφορικά με την ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ που ασκούσε κριτική στη συγκεκριμένη διάταξη αναφέροντας ότι ρίχνει «μαύρο» στην ενημέρωση, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι τελικά αποδείχθηκε ότι οι βουλευτές του κόμματος την είχαν ψηφίσει. «Εγινε φασαρία για το τίποτα. Οπως έχουν γίνει μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεννοούνται», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Διευκρίνισε ότι η διάταξη αυτή δεν αφορά τα παρατηρητήρια τα οποία μπορούν με τους προβλεπόμενους όρους να παρακολουθούν δίκες.
Για τις αποφυλακίσεις ο κ. Φλωρίδης είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που αφορούν πριν τον νέο ποινικό κώδικα. «Την τελευταία 10ετία η μεγάλη ζημιά στο νομοθετικό σύστημα έκανε ο νόμος Παρασκευόπουλου με τις διατάξεις του οποίου αποφυλακίστηκε όλο το βαρύ έγκλημα» και διευκρίνισε ότι «αυτό που αλλάξαμε είναι ότι το δικαστικό συμβούλιο εκτός από τις προϋποθέσεις του νόμου κρίνει αν θα αποφυλακιστεί με βάσει τον άνθρωπο που έχει μπροστά του».
Για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του νέου ποινικού νόμου ο κ. Φλωρίδης είπε ότι από 1η Μαΐου έχει τελειώσει η περίοδος ατιμωρησίας. «Ο σκοπός είναι να συνειδητοποιήσουν όσοι κάνουν παρανομίες ότι θα πάνε φυλακή» και κατέληξε ότι «ένα σύστημα πετυχαίνει όταν σου δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι θα πας φυλακή».
Για την υπόθεση Νovartis και για το αν θα αποκαλυφθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ο υπουργός είπε «ότι βάσει του νέου κώδικα ο εισαγγελέας μπορεί να αξιολογεί το καθεστώς με το οποίο δόθηκε η προστασία και να κρίνει αν πρέπει να υπάρχει ή όχι» ενώ αναφέρθηκε στη δήλωση του Κ. Βελόπουλου στη Βουλή που υποστήριξε ότι βουλευτής του κόμματός του έλαβε βαλίτσα με 30 εκατ δολάρια για να παράσχει πληροφορίες, σημειώνοντας ότι πρέπει να διερευνηθεί τι υπηρεσίες παρείχε.
Τέλος, ο υπουργός είπε ότι το ζητούμενο είναι η επιτάχυνση της δικαιοσύνης. «Με την ενοποίησή των ειρηνοδικείων έχουμε αύξηση 50% των δικαστών στη χώρα και αυτό θα οδηγήσει στη μείωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης».
Επίσης, αναφέρθηκε στο ΣτΕ και στον τρόπο με τον οποίο θα παίρνει τις αποφάσεις του οι οποίες πολύ σπάνια θα επιδέχονται αναβολή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Jan Κaras: Ο CEO του ΟΠΑΠ επενδύει στην Ελλάδα
- Ασφάλειες: Η αφαίμαξη με τα συμβόλαια υγείας συνεχίζεται – Έφθασαν τα ειδοποιητήρια με νέες αυξήσεις 9%
- Ιβάν Σαββίδης: «Πακετάρει» τα μέσα ενημέρωσης και ρίχνει νέο χρήμα στο Open
- Coca Cola 3E: Τί φέρνουν στην κατανάλωση οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αύξηση του καφέ
- Ο Τέλης Μυστακίδης χρηματοδότης του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ
- Τουρκία: Ανέβασε χάρτη στην UNESCO που χωρίζει στα δύο το Αιγαίο
- Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή του Μαραθώνα
- Τραμπ από G7: «Το Ιράν θέλει αποκλιμάκωση»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις