Διεθνή

Φον ντερ Λάιεν από Νταβός: «Θα συνεργασθούμε με τις ΗΠΑ για τη βελτίωση της ασφάλειας στην Αρκτική»

Financialreport.gr

«Αυτό είναι ξεκάθαρα υπέρ τους κοινού μας συμφέροντος», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν κάνοντας λόγο για μεγάλα ευρωπαϊκά επενδυτικά σχέδια που εκπονούνται για την Γροιλανδία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ισχυρή απάντηση στις επανειλημμένες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γροιλανδία και την επιβολή επιπλέον εκβιαστικών δασμών κατά των ευρωπαϊκών χωρών.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι τα πρόσφατα γεωπολιτικά σοκ θα ωθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την οικοδόμηση μίας νέας ανεξάρτητης Ευρώπης.

«Θα είμαστε σε θέση να κεφαλαιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία αν αναγνωρίσουμε ότι η αλλαγή αυτή είναι μόνιμη», είπε.

Ειδικά για τη Γροιλανδία δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα πακέτο για την υποστήριξη της ασφάλειας της Αρκτικής και προειδοποίησε ότι η επιβολή επιπλέον δασμών με τους οποίους απειλεί ο Τραμπ είναι λάθος.

«Εργαζόμαστε για την μαζική αύξηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων στην Γροιλανδία. Θα συνεργασθούμε στενά με την Γροιλανδία και την Δανία για να ορίσουμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε περισσότερο την τοπική οικονομία και τις υποδομές», είπε.

«Η κυριαρχία και η ακεραιότητα του εδάφους τους δεν είναι διαπραγματεύσιμες.» είπε χαρακτηριστικά.

«Θεωρώ ειδικότερα ότι θα πρέπει να αφιερώσουμε ένα τμήμα της αύξησης των αμυντικών μας δαπανών στην δημιουργία μιας ευρωπαϊκής παγοθραυστικής υποδομής και άλλου βασικού εξοπλισμού απαραίτητου για την ασφάλεια στην Αρκτική», πρόσθεσε

«Θεωρούμε τον αμερικανικό λαό όχι μόνο σύμμαχό μας, αλλά επίσης φίλο μας. Το να παρασυρθούμε σε μία δίνη προς τα κάτω δεν θα ωφελούσε παρά τους αντιπάλους που και οι δύο μας είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε στο περιθώριο», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν και δεσμεύθηκε να συνεργασθεί με τις ΗΠΑ για την «βελτίωση της ασφάλειας στην Αρκτική».

«Αυτό είναι ξεκάθαρα υπέρ τους κοινού μας συμφέροντος», είπε κάνοντας λόγο για μεγάλα ευρωπαϊκά επενδυτικά σχέδια που εκπονούνται για την Γροιλανδία.

Προς εμπορική συμφωνία με την Ινδία η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στα πρόθυρα της σύναψης συμφωνίας εμπορίου με την Ινδία, αν και απομένουν ακόμη βήματα για την ολοκλήρωσή της, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει. Ωστόσο, βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας ιστορικής εμπορικής συμφωνίας. Κάποιοι την αποκαλούν “μητέρα όλων των συμφωνιών”. Μια συμφωνία που θα δημιουργούσε μια αγορά 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ», ανέφερε σε ένα μέρος της ομιλίας της σχετικά με τις προσπάθειες της ΕΕ για διαφοροποίηση του εμπορίου της.

Η Ουκρανία

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ασφάλεια της Ευρώπης. «Όλοι θέλουμε ειρήνη για την Ουκρανία. Αναγνωρίζουμε τον ρόλο του Προέδρου Τραμπ στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και θα συνεργαστούμε στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

»Η Ουκρανία πρέπει να βρίσκεται σε θέση ισχύος. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να παράσχουμε στην Ουκρανία δάνειο ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2026 και το 2027.

»Με αυτήν την υποστήριξη, διασφαλίζουμε ότι η Ουκρανία μπορεί: να ενισχύσει την άμυνά της στο πεδίο της μάχης· να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες· να διατηρήσει τις βασικές υπηρεσίες σε λειτουργία.

»Πάνω απ’ όλα, επιβεβαιώνει την ακλόνητη δέσμευση της Ευρώπης για την ασφάλεια, την άμυνα και το ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας. Παράλληλα, αποφασίσαμε να ακινητοποιήσουμε μόνιμα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και ότι διατηρούμε το δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσουμε.

»Αυτό θα πρέπει να χρησιμεύσει ως μια έντονη υπενθύμιση προς τη Ρωσία. Και ένα μήνυμα προς τον κόσμο: Η Ευρώπη θα είναι πάντα στο πλευρό της Ουκρανίας. Μέχρι να υπάρξει μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη.»

Το Νταβός, το ευρωπαϊκό “μπαζούκα” κατά των δασμών Τραμπ και η εσωτερική διαμάχη στην ΕΕ

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu