Επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων στα τέλη του 2022 «βλέπει» η Goldman Sachs, η οποία προσπαθεί να ανιχνεύσει τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη «μάχη» κατά του πληθωρισμού.
Οι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι η Φρανκφούρτη θα αυξήσει τα επιτόκια -για δεύτερη διαδοχική φορά- κατά 75 μονάδες βάσης στην επικείμενη συνεδρίαση της 27ης Οκτωβρίου, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση του έτους (τον Δεκέμβριο) η άνοδος θα περιοριστεί στις 50 μονάδες βάσης.
«Τα πρόσφατα σχόλια των στελεχών της ΕΚΤ υποδηλώνουν ότι αρκετά μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου τάσσονται υπέρ της επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης, ενόσω η οικονομία ξεκινάει να συρρικνώνεται και η Federal Reserve αναμένεται να ρίξει τον ρυθμό σύσφιγξης» τονίζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Ακόμη και έτσι, βέβαια, προβλέπουν ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα βρίσκεται στο 2,75% τον Μάρτιο του 2023, ενώ εκτιμούν ότι στο α’ τρίμηνο του επόμενου έτους θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τον περιορισμό του μεγέθους του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας, με στόχο αυτό να συμβεί στο β’ τρίμηνο.
Παρά το γεγονός ότι τα υψηλότερα επιτόκια συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος τον Σεπτέμβριο εκτοξεύθηκε σε διψήφια επίπεδα (για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωζώνης), εντούτοις υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης και αυξάνουν το κόστος δανεισμού.
Λαμβάνοντας υπόψη και την εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, οι οποίοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο ύφεσης της οικονομίας από το δ’ τρίμηνο του 2022 και εντεύθεν.
Ενδεικτικά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στην τελευταία του έκθεση, εκτίμησε ότι η Γερμανία και η Ιταλία θα εμφανίσουν αρνητικού ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ το επόμενο έτος, ενώ συνολικά η Ευρωζώνη θα δει την ανάπτυξη να επιβραδύνεται μόλις στο 0,5%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Λάκης Λαζόπουλος για υποκλοπές: Η καταγγελία για το μήνυμα στο νοσοκομείο και η προσφυγή στη Δικαιοσύνη
- Χανταϊός στο MV Hondius: Ειδική επιχείρηση για την επιστροφή του Έλληνα επιβάτη
- Το Ιράν απάντησε στην αμερικανική πρόταση
- Το drone της Λευκάδας, η δήλωση Δένδια για «ξένα χωρικά ύδατα» και η μαρτυρία των ψαράδων που ανοίγει νέα ερωτήματα
- ΣΥΡΙΖΑ για Δημητριάδη: Εντολοδόχος του Μητσοτάκη στο σκάνδαλο των υποκλοπών
- Σύγκρουση και στα media (in.gr) για τη συνέντευξη Δημητριάδη στη Real News
- Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας
- Θαλάσσια ρύπανση στον Πειραιά από ανεφοδιασμό κρουαζιερόπλοιου στον ΟΛΠ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








