Πρόσωπα

Frank Elderson: Πως αλλάζει η χρηματοδότηση λόγω της κλιματικής κρίσης

Ο Ολλανδός, Frank Elderson ο οποίος υπηρετεί από το 2020 ως μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρθηκε στις τεράστιες αλλαγές που έρχονται στην αξιολόγηση των κινδύνω λόγω κλιματικής κρίσης

Για το πως επηρεάζεται η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και πιο συγκεκριμένα οι χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες λόγω της κλιματικής κρίσης είναι ενδεικτικά τα όσα ανέφερε στο τελευταίο φόρουμ των Δελφών ο Ολλανδός, Frank Elderson, Φρανκ Ελντερσον, δικηγόρος στο επάγγελμα ο οποίος υπηρετεί από το 2020 ως μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Η ομιλία του Φρανκ Ελντερσον, ο οποίος έχει ρόλο-κλειδί για την δημιουργία του πράσινου δικτύου στον χρηματοοικονομικό τομέα (φόρουμ που δημ,ιουργήθηκε το 2017 από τις κεντρικές τραέπζες), εστιάστηκε στους χρηματοοικονομικούς κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και στο πόσο δύσκολο είναι όλη αυτή η μετάβαση για την οποία απαιτούνται τρομακτικά μεγάλα κεφάλαια.

«Ο κόσμος, είπε ο Φρανκ Έλντερσον, οδεύει σήμερα προς μια άνοδο της θερμοκρασίας πολύ πάνω από τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού- ενδεχομένως και παραπάνω από 2,9 βαθμούς Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή». Και για αυτό, «η οικονομία πρέπει να καταστεί ανθεκτική στην αύξηση των κλιματικών και φυσικών κινδύνων. Γιατί οποιοδήποτε κεφαλαιουχικό απόθεμα δεν καταστεί ανθεκτικό στους κινδύνους αυτούς, θα δει πιθανότατα την οικονομική του διάρκεια ζωής να μειώνεται σημαντικά. Και οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται επί του παρόντος για το «πρασίνισμα» του κεφαλαιακού αποθέματος ενδέχεται να μην είναι απρόσβλητες από αυτό το φαινόμενο.

Οι πλημμύρες, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να βλάψουν τις εγκαταστάσεις παραγωγής μιας εταιρείας, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητά της να αποπληρώσει ένα δάνειο, οδηγώντας με τη σειρά της σε υψηλότερο πιστωτικό κίνδυνο την τράπεζα που χορήγησε το δάνειο. Σκεφτείτε τι μπορεί να συμβεί εάν το σπίτι μας είναι χτισμένο σε περιοχή ευάλωτη στις πυρκαγιές. Η αξία του θα μπορούσε να πέσει, αφήνοντας την τράπεζα που χορήγησε το στεγαστικό δάνειο με υψηλότερο κίνδυνο στον ισολογισμό της.

Και αυτοί οι οικονομικοί κίνδυνοι δεν σχετίζονται μόνο με την κλιματική αλλαγή. Πέρυσι, όταν η ΕΚΤ εξέτασε περισσότερες από 4,2 εκατομμύρια μεμονωμένες εταιρείες που αντιστοιχούν σε εταιρικά δάνεια άνω των 4,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ, έκανε μια δύσκολη διαπίστωση: Σχεδόν το 75% όλων των τραπεζικών δανείων στη ζώνη του ευρώ είναι σε εταιρείες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τουλάχιστον μία υπηρεσία οικοσυστήματος .

Οι διαρθρωτικές οικονομικές συνέπειες θα είναι βαθιές, σύμφωνα με τον κ. Έλντερσον, με επιπτώσεις τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση της οικονομίας. Γι` αυτό θα πρέπει να αφιερωθούν οι αναγκαίοι πόροι για την προστασία των πολιτών και της κοινωνίας από την αύξηση των κλιματικών και φυσικών κινδύνων, όπως οι πυρκαγιές, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες. Αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.

Στο βαθμό, μάλιστα που η αύξηση των κινδύνων δεν μπορεί πλέον να αποφευχθεί, η οικονομία θα πρέπει να καλύψει τις κρίσιμες ανάγκες που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος προσδιορίζει ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ο Φρανκ Έλντερσον τόνισε ακόμη ότι πέρα από την κάλυψη αυτών των κρίσιμων αναγκών, η οικονομία θα υποστεί περαιτέρω διαρθρωτικό μετασχηματισμό, καθώς θα αλλάξουν τόσο οι προτιμήσεις όσο και οι δυνατότητες παραγωγής.

Κλάδοι της οικονομίας που θα υποστούν αλλαγές 

Εστιάζοντας σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, αναφέρθηκε στον τουρισμό. Όπως είπε ο τουρισμός είναι ένα παράδειγμα διαρθρωτικού μετασχηματισμού, καθώς προορισμοί που σήμερα είναι δημοφιλείς, μπορεί στο μέλλον να μην έχουν  παρόμοια ζήτηση ή να μην είναι καν προσβάσιμοι.

Το διεθνές εμπόριο επίσης, είναι άλλο ένα παράδειγμα που μπορεί να πληγεί από την κλιματική κρίση, αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα. Μπορεί να αναγκαστεί να αναδιαμορφωθεί καθώς οι υπάρχουσες διαδρομές και τα λιμάνια μπορεί να μην είναι διαθέσιμα και να ανοίξουν άλλα.

«Γι` αυτό, η οικονομία πρέπει να καταστεί ανθεκτική στην αύξηση των κλιματικών και φυσικών κινδύνων. Το υπάρχον απόθεμα κεφαλαίου – συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών – θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να προσαρμοστεί, με όλες τις αυξήσεις του διαρθρωτικού κόστους που αυτό συνεπάγεται», ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα που έστειλε ο Φρανκ Ελντερσον.

«Οποιοδήποτε κεφαλαιουχικό απόθεμα δεν καταστεί ανθεκτικό στους κινδύνους θα δει πιθανότατα την οικονομική του διάρκεια ζωής να μειώνεται σημαντικά. Αυτό θα λάβει τη μορφή υψηλότερων ποσοστών απόσβεσης, που συνεπάγονται μεγαλύτερους οικονομικούς κινδύνους για οποιονδήποτε έχει έκθεση στο κεφαλαιακό απόθεμα.

Τα πιθανά εμπόδια

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ζωτικής σημασίας για τους υπεύθυνους χάραξης της οικονομικής πολιτικής να εντοπίσουν τα πιθανά εμπόδια στην αποτελεσματική και αποδοτική προσαρμογή, είπε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και εξήγησε:

  • Πρώτον, η αδυναμία συντονισμού μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένη κατανομή των επενδύσεων. Ορισμένες επενδύσεις μπορεί να μην υλοποιηθούν καθόλου εάν ο ιδιωτικός τομέας δεν λάβει υπόψη του τα οφέλη για την κοινωνία.
  • Δεύτερον, η διαρθρωτική προσαρμογή σε μια οικονομία απαιτεί τον κατάλληλο συνδυασμό ευελιξίας, εκπαίδευσης και κοινωνικών δικτύων ασφαλείας για την πλοήγηση σε μια χωρίς αποκλεισμούς και αποτελεσματική διαδικασία προσαρμογής.
  • Τρίτον, ενδέχεται να προκύψουν χρηματοδοτικά εμπόδια. Η αυξημένη αβεβαιότητα λόγω πιθανών κλιματικών και φυσικών κινδύνων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τις επενδύσεις. Και η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν δεν είναι πλέον δυνατή η ασφάλιση έναντι ορισμένων κινδύνων – ή εάν είναι δυνατή μόνο με απαγορευτικό κόστος.

Πλημμύρες και αξιόχρεο

Ο Φρανκ Έλντερσον σημείωσε ότι σε τομείς όπου δεν μπορούν να επιλυθούν με τη συμμετοχή των ιδιωτικών επενδύσεων, οι κυβερνήσεις μπορεί να χρειαστεί να παρέμβουν με αυξημένες δημόσιες επενδύσεις και δίκτυα ασφαλείας. Αυτό θα δημιουργήσει σημαντικές κυβερνητικές ενδεχόμενες υποχρεώσεις που δεν αντικατοπτρίζονται ακόμη κατάλληλα στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας ή στα θεσμικά πλαίσια οικονομικής διακυβέρνησης.

Αν για παράδειγμα πλημμυρίσει η Ολλανδία πώς θα μπορεί να έχει αξιόχρεο με βαθμολογία ΑΑΑ… Και δεν είναι φυσικά μόνο οι κίνδυνοι αυτοί. Φανταστείτε εκατομμύρια Ολλανδούς να μεταναστεύουν στη Γερμανία, σε υψηλότερο υψόμετρο…

«Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα και τη φύση πρέπει να αξιολογούνται σωστά», τόνισε ο κ. Ελντερσον.

Φυσικά, οι εμπλοκές στη ροή της χρηματοδότησης που μειώνουν τις επενδύσεις ή που οδηγούν σε εσφαλμένη κατανομή, μπορούν να μετριαστούν με ένα υγιές τραπεζικό σύστημα και καλά αναπτυγμένες κεφαλαιαγορές που ενισχύουν τη διαφάνεια. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση και η ένωση κεφαλαιαγορών -όπως έχει ζητήσει στο παρελθόν η ΕΚΤ- ανεξάρτητα από το σενάριο κλίματος και φύσης που τελικά θα υλοποιηθεί.

Κλιματικά στρες τεστ

Η ΕΚΤ, έχοντας πλήρη επίγνωση των κινδύνων, έχει ήδη αναλάβει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες όπως είναι τα κλιματικά στρες τεστ που υποχρεώνουν τις τράπεζες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να γίνουν πιο ανθεκτικές στους κλιματικούς και φυσικούς κινδύνους.

Οι ηγεσίες των τραπεζών θα πρέπει να κατανοήσουν τους κινδύνους και να προσαρμόσουν τους οργανισμούς στις απαιτήσεις, αλλιώς θα μπορούσαν να κριθούν ως ακατάλληλες αν κάποια στιγμή μείνουν πίσω από τις εξελίξεις. Αυτή η πίεση από την ΕΚΤ είναι εξόχως σημαντική και αποτελεί μια διασφάλιση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu