Την κούρσα ανόδου των τιμών συντηρούν οι ανησυχίες για πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Chevron και της Woodsite Energy
Την αβεβαιότητα στην αγορά ηλεκτρισμού επαναφέρει η εκτίναξη των τιμών του TTF στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα από την περιoχή των 25 έως 30 ευρώ που βρισκόταν μέχρι πρόσφατα, η οποία ανέβασε χθες τα προθεσμιακά συμβόλαια Σεπτεμβρίου στα 42,3 ευρώ ενώ αύξηση κατά 29% και 18% σημείωσαν αντίστοιχα και τα συμβόλαια Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.
Την κούρσα ανόδου συντηρούν οι ανησυχίες για πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Chevron και της Woodsite Energy σε μεγάλες εγκαταστάσεις εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία, μια χώρα που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στον κόσμο.
Οι αγορές προεξοφλούν κινδύνους καθώς αν οι εγκαταστάσεις αυτές κατεβάσουν ρολά, οι μεγάλοι καταναλωτές που είναι οι ασιατικές χώρες θα αναγκαστούν να στραφούν στο Αμερικάνικο LNG και αυτό με την σειρά του εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τις προμήθειες LNG της Γηραιάς Ηπείρου που οι ΗΠΑ αποτελούν έναν εκ των βασικών προμηθευτών της.
Η εξέλιξη αυτή έχει αρχίσει να πυροδοτεί τα σενάρια για ένα δύσκολο χειμώνα, ανησυχία που καλλιέργησαν και οι χθεσινές επισημάνσεις του γερμανικού κολοσσού της ΕΟΝ, η οποία έστειλε ισχυρό μήνυμα στους καταναλωτές για συνέχιση της εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και για εκτίναξη των τιμών τον ερχόμενο χειμώνα.
Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο ενεργειακής αυτάρκειας της ΕΕ καθώς η πληρότητα στις αποθήκες προσεγγίζει το 88%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- EIB Investment Survey 2025: Έμφαση στην αντικατάσταση κεφαλαίου και όχι στην αύξηση δυναμικότητας – Που βρίσκεται η Ελλάδα
- Στα 2.000 MW (από 300) η άδεια της GREEN ENERGY AGGREGATOR SERVICES Α.Ε. (GEARS)
- Η Ματίνα Νούλα πρώτη στον Μαραθώνιο στις γυναίκες
- Πρώτος ο Παναγιώτης Καραΐσκος στον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο
- Στη Λεωφόρο Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ και πιθανές ανατροπές στη βαθμολογία
- Black Friday 2025: Το μοντέλο «early Black Friday» κερδίζει έδαφος
- Λαβρόφ δηλώνει έτοιμος για συνάντηση με Ρούμπιο
- Ανοίγουν της Δευτέρα τα σχολεία στο κρητικό Ελ Πάσο (Βορίζια)
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








