Πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία Ζαν-Λυκ Μελανσόν - Θα πρέπει να εγκρίνει και η Γερουσία
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τροπολογία στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2025 η οποία βάζει στο στόχαστρο τους πιο πλούσιους ανθρώπους στη χώρα, με την επιβολή φόρου στους δισεκατομμυριούχους.
Η τροπολογία Ζουκμάν, την οποία πρότειναν αριστεροί βουλευτές από το κόμμα Ανυπόταχτη Γαλλία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν και αντλεί την έμπνευσή της από τον Γάλλο οικονομολόγο Γκαμπριέλ Ζουκμάν, ο οποίος υποστηρίζει την επιβολή παγκόσμιου φόρου στους δισεκατομμυριούχους, προβλέπει την επιβολή φόρου με συντελεστή 2% σε πολίτες των οποίων η περιουσία υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.
Ο προτεινόμενος φόρος, που σύμφωνα με αριστερούς βουλευτές μπορεί να αποφέρει επιπλέον έσοδα 13 δισ. ευρώ, απέχει ωστόσο μακράν από το να εφαρμοστεί, καθώς οι τροπολογίες στο σχέδιο προϋπολογισμού 2025 θα πρέπει να εγκριθούν και από τη Γερουσία. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο.
Το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2025, που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα, έχει στόχο τη μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος με αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 60 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο προϋπολογισμού αναμένεται να έχει δύσκολη διαδρομή στο κοινοβούλιο, λόγω της ισχυρής αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ δεν αποκλείεται να καταφύγει στις ειδικές εξουσίες που προβλέπει το Σύνταγμα προκειμένου να παρακάμψει το κοινοβούλιο, αν και κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πιθανώς την κατάθεση πρότασης μομφής σε βάρος της εύθραυστης κυβέρνησής του.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πόθεν έσχες Αβραμόπουλου: Eισοδήματα €137.906, καταθέσεις €449.239, 9 ακίνητα και 4 οχήματα
- Η LG φέρνει την επανάσταση στη φροντίδα των ρούχων με το νέο WashTower WT1210EGF
- Το εμπόριο στέλνει τελεσίγραφο για τη φορολογία: «Τέλος στην τεκμαρτή αδικία»
- Cenergy: Έτοιμο το 2027 το νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ
- Το ευρώ υποχωρεί 0,30% στα 1,1748 δολάρια
- Φον ντερ Λάιεν: Εξετάζει πανευρωπαϊκή οδηγία για περιορισμούς στην πρόσβαση ανηλίκων στα social media
- European Inventor Award 2026: 2 Ελληνες υποψήφιοι στην κατηγορία Industry
- ΕΕ: Επιστροφή στην ευρωπαϊκή παραγωγή φαρμάκων για να περιορίσει τις ελλείψεις
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








