Το ΔΝΤ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να φτάσει στο 129% του ΑΕΠ το 2030
Στο ποσό των 3,482 τρισεκατομμυρίων ευρώ εκτινάχθηκε τον Σεπτέμβριο το δημόσιο χρέος της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό Ινστιτούτο στατιστικής και οικονομικών μελετών (Insee)της χώρας.
Ως ποσοστό επί του ΑΕΠ αναλογεί στο 117,4%, ύψος πρωτόγνωρο αν εξαιρέσει κανείς την περίοδο της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού. Όπως επισημαίνει το γαλλικό οικονομικό ινστιτούτο, μόνο κατά το τελευταίο έτος που το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας ήταν στο 5,5% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 181 δισ. ευρώ.
Τύπος και αναλυτές δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους ως προς το μέλλον της γαλλικής οικονομίας και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα, λαμβανομένου υπόψη ότι αν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα το δημόσιο χρέος της Γαλλίας θα εξακολουθήσει να αυξάνεται, με το ΔΝΤ να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να φτάσει στο 129% του ΑΕΠ το 2030.
Πρόσθετες ανησυχίες δημιουργεί το γεγονός ότι η Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία δεν κατάφεραν σήμερα να έρθουν σε συμφωνία ως προς τα βασικά μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026. Τούτου δοθέντος το νέο έτος μάλλον θα βρει τη Γαλλία χωρίς εγκεκριμένο κρατικό προϋπολογισμό, αναγκάζοντας τη γαλλική κυβέρνηση να εκδώσει ειδικό νόμο για να εξασφαλίσει τόσο τα έσοδα όσο και τις δαπάνες του κράτους, για όσο χρονικό διάστημα η κατάσταση αυτή διαρκεί.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Στο 3,3% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ το Μάρτιο
- Guardian: Μήπως η αντίδραση της Μελάνια για τον Έπσταϊν ήταν τέχνασμα;
- Με στρατιωτικές τιμές η κηδεία του Μιρτσέα Λουτσέσκου στο Βουκουρέστι
- Συνεχίζονται οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο – Χτύπημα της Χεμπολάχ στο λιμάνι Ασντόντ
- Εκτίναξη 35% στα έσοδα της TSMC το α’ τρίμηνο
- Artemis II: Γιατί η NASA έστειλε «τσιπ ζωτικών οργάνων» του πληρώματος στο διάστημα
- Κατερίνα Ράιχε (Γερμανίδα ΥΠΟΙΚ): Αύξηση φοροαπαλλαγών για όσους μετακινούνται καθημερινά
- Σήμα για τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία στέλνει μέσω του Bloomberg στενός συνεργάτης του Ζελένσκι
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








