Η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) συγκέντρωσε 28,6% και 208 έδρες - Νέα κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα
Καθαρή νίκη των Χριστιανοδημοκρατών, διπλασιασμό ψήφων για την ακροδεξιά και μεγάλες απώλειες για τους Σοσιαλδημοκράτες “έβγαλε” η κάλπη στη Γερμανία.
Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης τα ποσοστά των κομμάτων και η κατανομή των εδρών διαμορφώνονται ως εξής:
– Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU): 28,6% και 208 έδρες,
– Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 20,8% και 152 έδρες,
– Σοσιαλδημοκράτες (SPD): 16,4% και 120 έδρες,
– Πράσινοι: 11,6 % και 85 έδρες,
– Αριστερά (Die Linke): 8,8% και 64 έδρες,
– Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW): 4,97%.
Η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) δεν κατάφερε τελικά να υπερβεί το όριο του 5% κι έτσι μένει εκτός κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή, αφού ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.
Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) χρειάζεται πλέον μόνο έναν κυβερνητικό εταίρο, ανοίγει επομένως ο δρόμος για να σχηματιστεί εκ νέου ο λεγόμενος «μεγάλος» συνασπισμός με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).
Νέα κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα
Μετανάστευση, οικονομία, σχέσεις με ΗΠΑ και Ουκρανία αποτελούν τα πιο νευραλγικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Ο Φρίντριχ Μερτς λέει πάντως ότι θέλει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα, αν και δεν είναι ακόμη σαφές πόσο εύκολο θα είναι αυτό. Ο Μερτς είπε σε τηλεοπτική εμφάνιση με άλλους ηγέτες κομμάτων την Κυριακή το απόγευμα: «Έχουμε σχεδόν οκτώ εβδομάδες μέχρι το Πάσχα τώρα και νομίζω ότι θα είναι αρκετός χρόνος – ο μέγιστος χρόνος – για να σχηματίσουμε κυβέρνηση στη Γερμανία». Ο Μερτς σημείωσε ότι, μέχρι τότε, η Γερμανία δεν θα έχει κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία για σχεδόν έξι μήνες.
Ο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος πιθανότατα θα γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, λέει ότι η απόλυτη προτεραιότητά του είναι «να δημιουργήσει ενότητα στην Ευρώπη», με φόντος τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, ανοιχτός στο ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Πρασίνων (Κένυα) εμφανίστηκε ο υποψήφιος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ωστόσο, ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ επανέλαβε την θέση του κατά της κυβερνητικής συνεργασίας με τους Πράσινους: «Με τους Πράσινους δεν μπορεί κανείς να πετύχει αλλαγή πορείας. Για μένα, η συνεργασία μαζί τους είναι No-Go», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η συμμετοχή άγγιξε το 84% και αποτελεί την υψηλότερη από το 1990.
Οι δηλώσεις των πολιτικών
«Ο κόσμος έξω δεν περιμένει», δήλωσε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Φρίντριχ Μερτς και τόνισε την ανάγκη να σχηματιστεί «το συντομότερο δυνατό» κυβέρνηση με «σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
«Πετύχαμε ένα ιστορικό αποτέλεσμα», δήλωσε η ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Άλις Βάιντελ στους επευφημούντες οπαδούς της στη βραδιά των εκλογών του AfD στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι το αντιμεταναστευτικό κόμμα έχει πλέον “εδραιωθεί” στο πολιτικό τοπίο.
«Αυτό είναι ένα πικρό εκλογικό αποτέλεσμα για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, είναι επίσης μια εκλογική ήττα», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε μια πρώτη αντίδραση.
Υπερηφάνεια για το κόμμα του που κατάφερε να ξεπεράσει τις άσχημες δημοσκοπήσεις και να συγκεντρώσει ένα ποσοτό περίπου ανάλογο με εκείνο του 2021 εξέφρασε ο υποψήφιος καγελάριος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ο ίδιος, ωστόσο προέβλεψε «δύσκολες και επίπονες πολιτικές διαβουλεύσεις».
Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, θα εγκαταλείψει την πολιτική αν το κόμμα του δεν καταφέρει να μπει στο νέο κοινοβούλιο, δήλωσε σε μια συζήτηση μετά τις εκλογές που μεταδόθηκε από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Γερμανίας την Κυριακή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζει το σωματείο στον σιδηρόδρομο μετά την απόλυση Γενιδούνια
- Μεντβέντεφ για συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά: Ο Τραμπ ανάγκασε το Κίεβο να πληρώσει
- Βολές Μανιατάκη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή για Τέμπη
- Επιστολή Ευρωβουλευτών σε Μητσοτάκη για το ρόλο Ελλήνων εφοπλιστών στη διακίνηση ρώσικου πετρελαίου
- Κάλπες για δήμους, βαρόμετρο για τα κόμματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο
- ΕΥΔΑΠ: Σε αναμονή για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και για τον διαγωνισμό για τους νέους υδρομετρητές
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιόρτασε τα 100 χρόνια του κλάδου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις