Πρόσωπα

Γιάννης Στουρνάρας: Έθιξε πάλι το πρόβλημα του ανταγωνισμού και ευλόγησε τα μνημόνια – Πρότεινε ένταξη Ρομά στην αγορά εργασίας

Μιλώντας στο συνέδριο του ΤΜΕΔΕ, ο διοικητής της ΤτΕ έκανε και μία πολιτική τοποθέτηση λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει τρία χρόνια ανοιχτού δρόμου μπροστά της για να κάνει μεταρρυθμίσεις ειδικά σε παιδεία και αγορά εργασίας

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και στη σημαντική μείωση της δύναμης της Νέας Δημοκρατίας,  ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε την Πέμπτη 13 Ιουνιου ότι η Κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει πίσω και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, καθώς έχει τρία χρόνια μπροστά της.

Η δήλωση έγινε μιλώντας στο 1ο διεθνές συνέδριο του ΤΜΕΔΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στην παιδεία και στην αγορά εργασίας.

Και όπψως είπε: «να κάνω μια ρηξικέλευθη πρόταση; Να δούμε σαν χώρα το θέμα των Ρομά και πως θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας;».

Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει μιλήσει θετικά στό πρόσφατο παρελθόν για την ενσωμάτωση μεταναστών προκειμένου να συμπληρωθεί το κενό του εργατικού δυναμικού.

Ως προς το μείγμα των επενδύσεων, ο διοικητής της ΤτΕ σχολίασε πως η χώρα ακόμα ανακάμπτει από την κρίση. «Να είναι καλά τα μνημόνια και έχω το θάρρος να το λέω. Η θεωρία ότι η Ελλάδα είναι μόνο τουρισμός και ναυτιλία δεν ισχύει», τόνισε.

Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό του πλανήτη και της ανθρωπότητας. «Είναι ύπουλος, κινείται κάτω από τα ραντάρ και εμείς αντί να συντονιστούμε νομίζουμε ότι θα το κάνει ο άλλος», εξήγησε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές. «Θα αποκτηθεί consensus, αλλά εύχομαι αυτό να μην γίνει μετά από αρκετές κλιματικές κρίσεις», πρόσθεσε.

Απαραίτητη προϋπόθεση προς την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, είναι η εξασφάλιση «μαξιλαριών», δημοσιονομικά, στις τράπεζες για προβλέψεις κ.ο.κ.. «Η καλύτερη τράπεζα της Ελλάδος είναι σήμερα η Συνεταιριστική Καρδίτσας. Χωρίς Ηρακλή και αποκλειστικά με ίδια μέσα διαθέτει κεφάλαια, στηρίζοντας τους αγρότες της Θεσσαλίας μετά τον Daniel», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον πληθωρισμό, ο ίδιος απάντησε θετικά, καθώς είναι ένα σοκ από την πλευρά της προσφοράς.

Ειδικότερα για την ακρίβεια, ανέφερε πως το πρόβλημα είναι κατά 80% εισαγόμενο και κατά 20% οφείλεται σε εγχώρια ζητήματα ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά, ενώ όπως δήλωσε: “Πρέπει να ανοίξουμε τις πύλες του ανταγωνισμού”, προαναγγέλλοντας πως η ΤτΕ θα παρουσιάσει μελέτη το ερχόμενο διάστημα για τις αιτίες των ανατιμήσεων.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό στην ΕΕ, τον χαρακτήρισε αναστρέψιμο, εκτίμησε ότι θα είμαστε κοντά στον στόχο του 2% στο τελευταίο τρίμηνο του 2025″, επισημαίνοντας παράλληλα ότι: “Η Ευρώπη χρειάζεται να ολοκληρώσει την τραπεζική της ένωση και να αποκτήσει ένα σύστημα πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων και διαχείρισης κρίσεων, χρειάζονται κοινοί κανόνες”.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu