Επιχειρήσεις

Γιατί οι αεροπορικές εταιρείες ψηφίζουν Ελλάδα και το 2025 – Ποια αγορά ανοίγει το 2026

To 2026 έρχεται στην Αθήνα η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ασίας

Κόντρα στις γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών και εβδομάδων, η Ελλάδα και κυρίως η Αθήνα παραμένουν στο στόχαστρο νέων αεροπορικών εταιρειών αλλά και εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται και προσθέτουν καινούργια δρομολόγια στο χαρτοφυλάκιό τους. Εφέτος 42 ξένες εταιρείες έχουν τη βάση τους στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ενώ πάνω από 100 είναι αυτές οι οποίες πετούν συνεργατικά από αυτό, μέσα από transfer ή απευθείας πτήσεις.
Και έρχονται να προστεθούν και άλλες πέντε εταιρείες, οι τρεις εκ των οποίων με εντελώς νέα δρομολόγια και οι δύο με επιστροφές μετά από χρόνια σε καινούργιους προορισμούς.

Η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Μαΐου 2025 – τελευταία στοιχεία – ανήλθε σε 3,1 εκατ. επιβάτες, αυξημένη 2,9% σε σύγκριση με το 2024. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, η εγχώρια ζήτηση παρουσίασε πτώση 2,1% σε σχέση με τα επίπεδα του 2024 ενώ η διεθνής κίνηση συνέχισε την ανοδική της πορεία υπερβαίνοντας τα επίπεδα του 2024 κατά 5%. Συνολικά, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τους 11,62 εκ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο 8,5%. Η επιβατική κίνηση, τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού, παρουσίασε αύξηση 2,4% και 11% αντίστοιχα.

Κατά όσα αναφέρει στέλεχος επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος στο Financial Report «η άνοδος του τουρισμού, το γεγονός ότι το brand Ελλάδα ακούγεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο έρχονται περισσότερες εταιρείες φέτος στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Πέρα από αυτό, όμως, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει αύξηση και σε όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, που ανάλογα τις εταιρείες, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουμε στη διάθεσή μας, το ποσοστό τους ποικίλει από 20-35%».

Με βάση το ίδιο στέλεχος, οι περισσότερες αφίξεις για επαγγελματικούς λόγους, εκτός Ευρώπης, είναι από την Κίνα, την Ινδία και τις ΗΠΑ, γεγονός που αποτυπώνεται και στις εισόδους καινούργιων εταιρειών στην Ελλάδα, ή σε ενίσχυση των ήδη υπάρχοντων δρομολογίων.

Ισπανία και Ισραήλ

Ως εκ τούτου, σε συνέχεια του 2024, κατά το οποίο επτά νέες αεροπορικές εταιρείες άρχισαν να επιχειρούν στο Ελ. Βενιζέλος, σημειώθηκαν είσοδοι από Ισπανία και Ισραήλ. Στο δρομολόγιο Αθήνα – Μαδρίτη δραστηριοποιείται από φέτος η ισπανική World2Fly, η οποία έχοντας ιδρυθεί το 2020, είναι η τέταρτη εταιρεία από την Ισπανία που δραστηριοποιείται στη χώρα μας με δρομολόγια από και πιο μικρές πόλεις της Ισπανίας. Μετά από προορισμούς στην Καραιβική και στη Λατινική Αμερική επέλεξε την Ελλάδα για να συμπληρώσει τα νέα της δρομολόγια, στην Αθήνα και σε κάποια νησιά.

Την ίδια στιγμή, είσοδος υπήρξε μέσα στο 2025 από μια ακόμα low cost αεροπορική εταιρεία από το Ισραήλ, την Air Haifa, η οποία συνδέει το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τη Χάιφα του Ισραήλ, κάτι το οποίο γίνεται πρώτη φορά με απευθείας πτήση.

Οι πτήσεις ξεκίνησαν πριν από μερικές εβδομάδες, όμως διακόπηκαν λόγω της κρίσης στο Ισραήλ, ενώ θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Financial Report, εκ νέου, στις 7 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι η εταιρεία βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο στόχαστρο, καθώς κατηγορείται ότι λόγω της κρίσης στη χώρα, αύξησε παράνομα τις τιμές των εισιτηρίων της.

Sichuan Αirlines: Η τρίτη αεροπορική σύνδεση μέσω Κίνας

Εξάλλου, από τα τέλη του Ιουνίου ξεκίνησε πτήσεις της στην πόλη Τσεγκντού από την Αθήνα μέσω Κωνσταντινούπολης, η Sichuan Airlines, η τρίτη κινέζικη εταιρεία, η οποία πετάει πλέον από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Οι άλλες δύο είναι Air China και η Juneyao Airlines.

Επί της ουσίας, μέσω της Sichuan καλύπτεται το μέρος της Δυτικής Κίνας, για το οποίο μέχρι τώρα υπήρχε κενό στα δρομολόγια. H συγκεκριμένη εταιρεία είναι η μεγαλύτερη στη Δυτική Κίνα, έχοντας 151 προορισμούς, πέρα από εσωτερικούς, από Αυστραλία μέχρι και ΗΠΑ.

Πλέον το δρομολόγιο Ελλάδα – Κίνα, με την προσθήκη της Sichuan θα έχει 12 εβδομαδιαίες συχνότητες σε προορισμούς όπως το Πεκίνο, η Σανγκάη και η Τσεγκντού. Αυτό, κατά όσα αναφέρουν στελέχη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών σηματοδοτεί αύξηση 138% στις πτήσεις από την Κίνα σε σχέση με το 2019.

Επιστροφές

Εκτός από τις νέες εισόδους υπάρχουν και οι επιστροφές εταιρειών και προορισμών στο Ελ. Βενιζέλος. Πρόκειται για την Sky Up, την ουκρανική αεροπορική εταιρεία τσάρτερ και χαμηλού κόστους με έδρα το Κίεβο, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Μάιο του 2018 και πλέον επιστρέφει στην Αθήνα, μετά από τρία χρόνια, με απευθείας πτήσεις Αθήνα-Κισινάου Μολδανίας καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς, δύο φορές την εβδομάδα.

Η δραστηριοποίηση της εταιρείας στην Ελλάδα είχε σταματήσει το 2022, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Επιπλέον, πριν μερικούς μήνες ξεκίνησε εκ νέου, μετά από δύο χρόνια, και η απευθείας πτήση Αθήνα-Τίρανα από πλευράς Air Albania, η οποία μάλιστα, σημειώνει, κατά όσα τονίζονται από πηγές του ΔΑΑ και αυξημένη ζήτηση.

Και αυτή που έρχεται έχει άρωμα Ινδίας

Εξάλλου, επιβεβαιώθηκε και επίσημα τις προηγούμενες ημέρες ότι η Low cost αεροπορική εταιρεία Indigo, με βάση της την Ινδία, μπαίνει στην ελληνική αγορά το 2026 με απευθείας πτήσεις από την Αθήνα σε μεγάλες πόλεις όπως το Νέο Δελχί και το Μουμπάι. Πρόκειται για μια είσοδο με σημασία, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ασία, μεταφέροντας, το 2024, πάνω από 31,9 εκατ. επιβάτες, ενώ το 2025 αναμένεται να κλείσει για την εταιρεία με κύκλο εργασιών που θα ξεπεράσει τα 10 δις δολάρια.

Η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε και από τον CEO της Indigo Peter Elbers μέσα στον Ιούνιο ο οποίος ανέφερε ότι «οι πτήσεις προς Ελλάδα θα ξεκινήσουν τους επόμενους 12 μήνες». Η IndiGo συνεργάζεται ήδη με την Air France-KLM και τη Virgin Atlantic από το 2022, παρέχοντας στους επιβάτες τους πρόσβαση σε περισσότερους από 30 προορισμούς στην Ινδία, ενώ ήδη από το 2024 υπήρξε ενδιαφέρον για να επεκταθεί και στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η Ινδία αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τουριστικές δυνάμεις διεθνώς με αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη και δαπάνες για ταξίδια που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν τα 45 δισ. δολάρια το 2030, ενώ είναι μια αγορά την οποία γενικώς επιθυμούν να εξελίξουν περισσότερο οι εγχώριοι πράκτορες. «Μαζί με την Κίνα, η Ινδία είναι μια αγορά που σημειώνει μικρή, αλλά σταθερή κάθε χρόνο άνοδο, οπότε ο ερχομός και άλλων αεροπορικών εταιρειών από την Κίνα, αλλά και της Indigo από την Ινδία ήταν φυσικό επόμενο. Είναι μια νίκη για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς πριν την πανδημία ήταν πολύ λίγοι οι επισκέπτες από τις χώρες αυτές. Το χαρακτηριστικό αυτών των δύο αγορών, εξάλλου, που τις κάνει δελεαστικές είναι ότι υπάρχει κινητικότητα επιβατών από αυτές καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και όχι μόνο τη θερινή σεζόν» αναφέρει ο Πρόεδρος της Fed Hatta Λύσανδρος Τσιλίδης στο Financial Report, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι δελεαστικός προορισμός και για τις Ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu