Κυρίως πλήττονται η Ισπανία και η Γαλλία
Η επέκταση του κλάδου φωτοβολταικών στην Ευρώπη φέρνει και μείωση των τιμών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, πλέον τα κέρδη των φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ευρώπη έχουν μειωθεί αισθητά, αυξάνοντας την ανησυχία ότι η επέκταση του κλάδου θα φέρει περαιτέρω μειώσεις.
Αυτό συμβαίνει κυρίως σε χώρες όπως η Ισπανία, στην περίπτωση της οποίας το ποσοστό της τιμής αναφοράς, ένας βασικός δείκτης για την κερδοφορία των ΑΠΕ, βρέθηκε μόλις στο 7% αυτό το μήνα, με βάση τα στοιχεία του LSE. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν 43%, έναν χρόνο πριν. Στη, δε, Γαλλία, όπου το ποσοστό αναφοράς είναι επίσης στο ναδίρ με 13%, η ισχύς έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Κατά όσα αναφέρει το άρθρο, είναι σαφές ότι η περίοδος του έτους κατά την οποία τα φωτοβολταϊκά παράγουν σε υψηλούς ρυθμούς έχει επιμηκυνθεί και ενταθεί, χάρη στη νέα παραγωγική δυναμικότητα που πλημμυρίζει το δίκτυο. Μάλιστα, η Ισπανία είδε την ηλιακή της ισχύ να ξεπερνάει τα 50 γιγαβάτ, δηλαδή έξι φορές περισσότερο σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια, σύμφωνα με τη BNEF. Η ραγδαία άνοδος αντανακλά μια ευρύτερη ευρωπαϊκή τάση, με οδηγό εν μέρει μια έντονη πτώση στο κόστος των πάνελ.
Ως εκ τούτου, το γεγονός αυτό δεν ενισχύει τις επιστροφές των παραγωγών και αποθαρρύνει τους επενδυτές, κυρίως στην Ισπανία και τη Γαλλία, όπου αυτή την άνοιξη υπήρξαν πολλές εβδομάδες με καθαρό ουρανό.
Στο ίδιο θέμα, με βάση τα όσα τόνισε η Νάταλι Γκερλ, επικεφαλής αναλύτρια της LSEG “ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την επέκταση των ΑΠΕ είναι η μειωμένη κερδοφορία των φωτοβολταϊκών. Τα χαμηλότερα ποσοστά αναφοράς υπονομεύουν το επιχειρηματικό μοντέλο για την ηλιακή ενέργεια και θέτουν τους εθνικούς στόχους υπό αμφισβήτηση”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μέσω Ιταλίας, η νέα εταιρεία για ενημέρωση οφειλετών από doValue
- Τρία νέα υποκαταστήματα για τον όμιλο EY τις τελευταίες ημέρες
- Φρέσκο χρήμα 16 εκατ. στην ΚΑΕ Ολυμπιακός
- ΕΤΑΔ: Παραχώρησε στην Περιφέρεια Αττικής με 1 εκατ. ευρώ το χρόνο το γήπεδο Tae Kwon Do
- Γαλλία: Περικοπές 40 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2026 και κατάργηση αργιών
- Ευρωπαϊκές αγορές: Πτώση στον απόηχο δασμών Τραμπ και πληθωρισμού ΗΠΑ
- ΕΕ: Δεν εγκρίθηκε το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Μπλόκο από Σλοβακία
- Ποια είναι τα 4 επενδυτικά σχέδια των 290 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν σε βιομηχανία και τουρισμό
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις