Επιχειρήσεις

Γιατί ”τρέχει” η εθνική στρατηγική Halal λόγω των εξαγωγών στις μουσουλμανικές αγορές

Financialreport.gr

Τα τρόφιμα Χαλάλ έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη μουσουλμανική κοινότητα, καθώς έχουν ειδική πιστοποίηση και ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα προϊόντα της αγοράς λόγω των συστατικών και του τρόπου παραγωγής τους

Βήματα μπροστά για την διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής Halal, με στόχο την ενίσχυση της εξαγωγικής δυναμικής του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα στις μουσουλμανικές αγορές αποπειράται να κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσπαθώντας να εισχωρήσει ακόμα περισσότερο σε μια σχεδόν παγκόσμια αγορά, αυτή των τροφίμων με πιστοποίηση για τους Μουσουλμάνους.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστο Κέλλα, η Ελλάδα διαθέτει προϊόντα υψηλής ποιότητας, με έντονη τοπικότητα και διεθνή αναγνώριση, τα οποία μπορούν να αποκτήσουν νέα εξαγωγική δυναμική μέσω της πιστοποίησης Halal και της πρόσβασης σε αγορές όπως η Σαουδική Αραβία, η Ινδονησία, η Μαλαισία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία.

«Η στρατηγική Halal για την Ελλάδα δεν είναι υπόθεση ενός φορέα. Είναι εθνική υπόθεση. Και πρέπει να δουλέψουμε μαζί —με σχέδιο, τεχνογνωσία και πίστη— για να δώσουμε στα ελληνικά προϊόντα τη θέση που τους αξίζει: στο ράφι, στο τραπέζι και στην καρδιά του διεθνούς καταναλωτή», τόνισε.

Tί είναι τα τρόφιμα Χαλάλ και γιατί είναι τεράστια αγορά 

Τα τρόφιμα Χαλάλ έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη μουσουλμανική κοινότητα, καθώς έχουν ειδική πιστοποίηση και ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα προϊόντα της αγοράς λόγω των συστατικών και του τρόπου παραγωγής τους. Επίσης, τα τρόφιμα Χαλάλ δεν περιέχουν ποτέ ουσίες από χοιρινό κρέας & αίμα και αλκοόλ. Επιπλέον, τα κρέατα Χαλάλ προέρχονται από τελετουργική σφαγή των ζώων και κατά τη διάρκεια της σφαγής, ο υποχρεωτικά μουσουλμάνος σφαγέας επικαλείται τον Αλλάχ. Η διαδικασία είναι παρόμοια με τη διαδικασία σφαγής των Εβραίων Κοσέρ. Επιπλέον, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να έχουν ταυτόχρονα και τις δύο πιστοποιήσεις χαλάλ και κοσέρ. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το φαγητό των Χριστιανών και των Ιουδαίων θεωρείται Χαλάλ, αρκεί να μην περιέχει ουσίες που απαγορεύονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη ημερίδα, η παγκόσμια αγορά προϊόντων Halal ξεπερνά τα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 6%. Εξάλλου, η πιστοποίηση Halal δεν αφορά μόνο τη θρησκευτική συμμόρφωση, αλλά αποτελεί όχημα πρόσβασης σε αγορές υψηλής αξίας και αυστηρών προδιαγραφών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu