Οι φόβοι για τον στασιμοπληθωρισμό μπορεί να αυξάνονται, αλλά οι στρατηγικοί αναλυτές μερικών εκ των μεγαλύτερων τραπεζών της Wall Street υποστηρίζουν ότι είναι μία καλή στιγμή για αγορές μετοχών στα χαμηλά.
«Παρά τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα, αναμένουμε ότι η αγορά μετοχών θα συνεχίσει το ανοδικό ράλι, καθώς οι επενδυτές έχουν την πεποίθηση ότι ο τρέχων ρυθμός πληθωρισμού είναι παροδικός», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Κόστιν, σε σημείωμα προς τους πελάτες.
Οι αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. με επικεφαλής τον Μίσλαβ Μάτιζκα συμφώνησαν, γράφοντας ότι οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό θα αρχίσουν να ξεθωριάζουν.
Η ανησυχία για τις αυξανόμενες τιμές και τις ανησυχίες ότι η ανάκαμψη μετά την πανδημία έχει πλέον φτάσει στο αποκορύφωμά της οδήγησε την περασμένη εβδομάδα τον δείκτη S&P 500 κατά 5% χαμηλότερα από το ρεκόρ του Σεπτεμβρίου, μετά από σχεδόν ένα χρόνο χωρίς διόρθωση τέτοιου του μεγέθους. Η διατήρηση της συμφόρησης στις προμήθειες, μαζί με την επιβράδυνση στην Κίνα, έχουν εγείρει αμφιβολίες για το αν η αποτίμηση των μετοχών μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.
Μια έρευνα της Deutsche Bank σε επαγγελματίες της αγοράς έδειξε ότι η πλειοψηφία από αυτούς βλέπει τουλάχιστον ένα άλλο 5% υποχώρηση των μετοχών μέχρι το τέλος του έτους. Υπάρχει «μια αρκετά ισχυρή συναίνεση» ότι κάποιο είδος στασιμοπληθωρισμού είναι πιο πιθανό από ό, τι όχι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.
Οι Goldman και JPMorgan διαφωνούν κάθετα.
«Πιστεύουμε ότι αυτή η πτώση θα αποδειχθεί μια καλή ευκαιρία αγοράς, όπως συνηθίζονταν με πτώσεις 5% και στο παρελθόν», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.
«Τελικά είχαμε κάποια αδυναμία μετά από 330 ημέρες χωρίς πτώση μεγαλύτερη του 5%, αλλά δεν περιμένουμε να διαρκέσει και σας συμβουλεύουμε να αγοράσετε στην υποχώρηση», έγραψαν οι αναλυτές της JPMorgan.
Οι bullish προοπτικές της JPMorgan και της Goldman προστίθενται σε έναν αυξανόμενο αριθμό εκτιμήσεων ότι η τρέχουσα άνοδος των τιμών καταναλωτή, που τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, θα είναι προσωρινή.
«Η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα επιβραδύνει την ανάπτυξη, αλλά κατά τη γνώμη μας δεν είναι επαρκής για να προκαλέσει ύφεση», έγραψαν σε σημείωμά τους τη Δευτέρα οι αναλυτές της UBS Global Wealth Management με επικεφαλής τον Μαρκ Χάιφελ. «Οι τιμές της ενέργειας είναι πιθανό να σταθεροποιηθούν ή να μετριαστούν μέχρι το επόμενο έτος».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τραμπ: «Θα μιλήσω με τον Σι στο τέλος της εβδομάδας – Οι δασμοί δεν θα επανέλθουν στο 145%»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκαναν το 3Χ3 με αέρα από τις αμοιβαίες μειώσεις δασμών ΗΠΑ – Κίνας
- Google: Η ιταλική Moltiply κατέθεσε μήνυση και ζητά αποζημίωση 3 δισ. ευρώ
- Εθνική Τράπεζα: Ολοκλήρωση της συναλλαγής Frontier III
- Τραμπ: «Ανοιχτό» το ενδεχόμενο να πάω στην Τουρκία για τις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας
- Eurobank: Αγορά 750.110 ιδίων μετοχών με μέση τιμή 2,4789 ευρώ ανά μετοχή
- Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Μειωμένα 8,1% στα 26,2 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α΄τρίμηνο
- Χρηματιστήριο: Πάνω και από τις 1.770 μονάδες – Νέο «ξέσπασμα» από τις τράπεζες – Ράλι 6,97% από ElvalHalcor
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις