Σε ύφεση βρίσκεται ήδη πιθανότατα η ευρωζώνη, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, όπως ανέφεραν οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Jari Stehn. Προβλέπουν συρρίκνωση 0,1% το τρίτο τρίμηνο και 0,2% το τέταρτο. Η ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2023, αναφέρουν.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, oι λόγοι για την ύφεση περιλαμβάνουν τις διακοπές στον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία, το τέλος της ανάκαμψης των υπηρεσιών μετά την πανδημία, την ασθενέστερη παγκόσμια δυναμική και την πολιτική αναταραχή στην Ιταλία, που θα μπορούσε να καθυστερήσει την εκταμίευση της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Κοιτάζοντας τις διάφορες χώρες, έχουμε τη Γερμανία και την Ιταλία σε σαφή ύφεση το δεύτερο εξάμηνο, ενώ η Ισπανία και η Γαλλία συνεχίζουν να αναπτύσσονται», ανέφεραν οι οικονομολόγοι. «Οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις μας στρέφονται προς μια πιο έντονη ύφεση, σε περίπτωση ακόμη πιο σοβαρής διακοπής των ροών φυσικού αερίου ή μιας ύφεσης στις ΗΠΑ».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κοινωνικός τουρισμός: Λήγει σήμερα 14/05 η προθεσμία για τις αιτήσεις
- Πόλος έλξης για πολυεθνικές και celebrities τα premium οικιστικά της Αθήνας
- Optima bank: Αύξηση 19% των καθαρών κερδών στα 39 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο
- Φοιτητικές εκλογές: Η νέα γενιά διαμορφώνει την πανεπιστημιακή κοινότητα
- Κάσος: Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τα 6,1 Ρίχτερ
- ΑΑΔΕ: Τέλος στις παραβάσεις με τα οχήματα σε “ακινησία”
- Καιρός: Αστατος αλλά βελτιωμένος – Συννεφιά με παροδικές βροχές
- Wall Street: Πτώση 0,64% για τον Dow Jones στις 42.140,43 μονάδες
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις