Διεθνή

H Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,5%, τα υψηλότερα των τελευταίων 22 ετών

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Act Τζερόμ Πάουελ

Σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής προχώρησε η κεντρική τράπεζα μετά την «παύση» του Ιουνίου, αυξάνοντας τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε όπως αναμενόταν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5,25% με 5,5%, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης.

Aυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχουν βρεθεί τα επιτόκια τα τελευταία 22 χρόνια.

H απόφαση ήταν ομόφωνη.

«Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) θα συνεχίσει να αξιολογεί τις επιπρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους για τη νομισματική πολιτική» επισημαίνεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης.

Όπως είχε σημειώσει και στο ανακοινωθέν του Ιουνίου, η Fed αναφέρει ότι θα παρακολουθεί τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία και να μελετά τον αντίκτυπο των αυξήσεων επιτοκίων στην οικονομία «για να προσδιορίσει τον βαθμό της επιπρόσθετης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής που μπορεί να απαιτείται» για να επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα υπογραμμίζει ακόμα ότι ο πληθωρισμός παραμένει «ανεβασμένος», τα κέρδη στην απασχόληση είναι «εύρωστα» και η οικονομική δραστηριότητα αναπτύσσεται με «μέτριο ρυθμό».

Τον Ιούνιο, η πλειονότητα των αξιωματούχων ανέμενε ότι τα επιτόκια θα φτάσουν στο 5,75%, κάτι που υποδηλώνει μία ακόμα αύξηση πέρα από τη σημερινή.

close menu