Σε μικρή μείωση στην εκτιμώμενη ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας φέτος προχώρησε η HSBC. Βάζει τον πήχη στο 4% από 4,5% προηγουμένως και διατηρεί αυτόν του 2023 στο 4%. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 6,5% φέτος και θα μειωθεί στο 2% για το 2023.
Παράλληλα, η HSBC εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 5,8% το 2022 και στο 4% το 2023 από 9,1% πέρυσι. Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, το 2022 θα κινηθεί στο 192,3% ως προς το ΑΕΠ και στο 186,2% το 2023. Η HSBC εκτιμά ότι η πτωτική πορεία στην ανεργία θα συνεχιστεί και προβλέπει 12,5% το 2022 και στο 11,6% το 2023 ενώ εκτιμά και θετική μεταβολή στο +5,1% για φέτος και στο +3,6% το 2023 για την κατανάλωση.
Η ελληνική οικονομία κάλυψε χαμένο έδαφος πέρυσι από την πανδημία και το επίπεδο του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους ήταν ελαφρώς υψηλότερο από το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Οι επενδύσεις ανακάμπτουν και είναι ήδη 20% υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα (παρόλο που παραμένουν περίπου 40% χαμηλότερα από το 2010, εξηγεί η HSBC και συνεχίζει ότι η ισχυρή ανάκαμψη θα συνεχιστεί παρά τις αντιξοότητες από την άνοδο των τιμών ενέργειας, επίσης χάρη στη στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης (NGEU). Η Ελλάδα θα λάβει 1,7% του ΑΕΠ σε επιχορηγήσεις και 0,9% του ΑΕΠ σε δανειοδοτήσεις φέτος ενώ η χώρα θα ενισχυθεί με 31 δισ. ευρώ έως το 2026. Η στήριξη του NGEU στις υποδομές θα πρέπει να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη, ιδίως σε ότι αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο, τους αυτοκινητόδρομους και τις ΑΠΕ και εκτιμάτε ότι θα συμβάλλει έως 7 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ έως το 2026.
Τέλος, ο υψηλός πληθωρισμός από την αύξηση των ενεργειακών τιμών θα λειτουργήσει αρνητικά στην εγχώρια κατανάλωση, παρόλο που η αγορά εργασίας συνεχίζει να ισχυροποιείται από τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και θα αντισταθμίσει μερικώς τις αρνητικές επιπτώσεις.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΗΠΑ: Στο 3,6% επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο – Η ακρίβεια «φρέναρε» την κατανάλωση
- Allianz: Σε ιστορικό υψηλό 30,7 δισ. δολαρίων η αξία του brand της
- ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια τη μέρα που ανακοινώθηκε η αποχώρηση Λαγκάρντ. Ανησυχίες για πετρέλαιο και Γαλλία
- ΗΠΑ: Η οικονομία πατάει γκάζι με ανάπτυξη 3,4% το γ΄τρίμηνο – Η ισχυρότερη επίδοση του τελευταίου έτους
- ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται επιδόρπια Arla Protein Pudding λόγω πιθανής παρουσίας θραυσμάτων γυαλιού
- DoorDash: Εξαγορά μαμούθ της Instacart έναντι 17 δισ. δολαρίων
- Φονική επίθεση με ρωσικό drone σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Ντνίπρο
- Πειραιώς: Πλεονάσματα στα κρατικά ταμεία, «μαύρη τρύπα» στα νοικοκυριά – Η ανάπτυξη δεν φτάνει στην τσέπη
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








