Αθλητισμός

Η FIFA σχεδιάζει νέα γιγάντωση του Μουντιάλ με πλάνα για 64 ομάδες

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Ο Ινφαντίνο και οι ΗΠΑ πιέζουν για περαιτέρω επέκταση παρά τις έντονες αντιδράσεις της UEFA για το επιβαρυμένο καλεντάρι

Η αυλαία του Μουντιάλ έπεσε με την Ισπανία να στέφεται πρωταθλήτρια κόσμου επικρατώντας 1-0 της Αργεντινής, όμως η FIFA δεν αναπαύεται.

Παρόλο που παρακολουθήσαμε το πιο πολυπληθές Παγκόσμιο Κύπελλο όλων των εποχών με 48 χώρες, στα στρατηγεία της ομοσπονδίας σχεδιάζεται ήδη η επόμενη, ακόμα μεγαλύτερη… επέκταση!

Ο ίδιος ο Ινφαντίνο είχε εκφράσει πρώτος, πριν ακόμα τελειώσει ο τελικός στο Νιού Τζέρσεϊ την πιθανότητα το τουρνουά να διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια.

Το επόμενο Μουντιάλ, δηλαδή αυτό του 2030 θα φιλοξενηθεί από την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Μαρόκο, ενώ η Ουρουγουάη, η Αργεντινή και η Παραγουάη θα φιλοξενήσουν τα τρία πρώτα παιχνίδια για επετειακούς λόγους. Εν συνεχεία, τη διοργάνωση του 2034 έχει ανατεθεί στη Σαουδική Αραβία.

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη σκέψη από πότε θα αυξηθούν οι ομάδες, ωστόσο η UEFA έχει εγείρει ήδη τις αντιρρήσεις της, τόσο λόγω του όγκου των παιχνιδιών, όσο και για το καλεντάρι το οποίο μεγαλώνει επικίνδυνα πια.

«Δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα για το ίδιο το Παγκόσμιο Κύπελλο, ούτε για τους προκριματικούς μας. Επομένως, δεν υποστηρίζω αυτήν την ιδέα», δήλωσε πέρυσι ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, με τη θέση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας να μην έχει αλλάξει από τότε.

Το 23ο Παγκόσμιο Κύπελλο στον Καναδά, το Μεξικό και τις ΗΠΑ ήταν το πρώτο από το 1998 που εγκατέλειψε τη μορφή των 32 ομάδων, επεκτείνοντας τη συμμετοχή σε 48 έθνη και 104 αγώνες σε διάστημα μεγαλύτερο των πέντε εβδομάδων, για την ακρίβεια 39 ημερών.

Εάν η διοργάνωση διατηρούσε την ίδια βασική δομή, με ομίλους τεσσάρων ομάδων ακολουθούμενους από φάση νοκ άουτ 32 ομάδων, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο 64 ομάδων θα περιλάμβανε 128 αγώνες, 24 περισσότερους από ό,τι το 2026.

Πριν από μερικές ημέρες οι Αμερικανοί, μέσω δηλώσεων του εκτελεστικού διευθυντή της ομάδας εργασίας του Λευκού Οίκου για το Μουντιάλ 2026, Άντριου Τζουλιάνι οι ΗΠΑ θα έβλεπαν πολύ θετικά τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το 2038. Μάλιστα όπως αναφέρει οι ομάδες έως τότε να έχουν φτάσει ακόμη και στις 64!

«Δεν υπάρχει καλύτερη χώρα που να είναι σε θέση να φιλοξενήσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και νομίζω ότι το βλέπουμε αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν σκέφτεσαι ότι αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο μπορεί κάποια στιγμή να επεκταθεί σε 64 ομάδες, νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να το διαχειριστούν» δήλωσε ο Άντριου Τζουλιάνι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.

Δεν είναι βέβαιο ακόμα πως θα γίνει, ωστόσο η ιδέα υπάρχει ήδη στο τραπέζι και με τα χρήματα να υπάρχει πιθανότητα να εκτοξευθούν κι άλλο, δεν θα πρέπει να αποκλείεται τίποτα, ακόμα κι αν υπάρχουν αντιρρήσεις και προβλήματα.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu